A gyerekbarát kert nem csupán biztonságos, de ingergazdagsága mellett teret is biztosít a szabad játékhoz. A mostani cikkben a biztonságos játékon és időtöltésen lesz a fókusz, jövő héten pedig hozom a gyerekbarát, szórakozásra hívogató kert ismérveit.

 

Biztonságban a kertben  

Leginkább a nyaralókra jellemző, de sok családi ház kertjében találkozhatunk már nem működő, ám tátongó mélységével a mai napig fenyegető kúttal. Kisgyermek esetén ezeket mindenképp ajánlott lefedni, hiszen baleset akár pár másodperc alatt bekövetkezhet. Ugyanez vonatkozik a különböző aknákra is.

A másik fontos biztonsági lépés a kerítést érinti.

Fontos, hogy leellenőrizd a teljes kerítést, egy hiányos rész benne szinte hívogatja a gyerekeketForrás: Shutterstock

Egy hiányos, a talajba nem jól rögzített kerítés szinte hívogatja a gyerekeket: „Gyere, bújj ki rajtam!”. A kert akkor ideális, ha bátran kiengedheted a gyermekedet játszani, és nem kell attól tartanod, hogy az utcán találsz rá. A kerítés emellett itt-ott kiálló drótjaival, megtört falapjaival, beton vagy kő alapjaival szintén komoly veszélyforrásként lehet jelen a kertben. Ezek elegendő okot szolgáltatnak ahhoz, hogy leellenőrizd a teljes kerítést, mielőtt a gyermek nagy hévvel birtokba venné a ház körüli zöld területet.

A nyitva maradt kapuk is gyakoriak, a nagyobb gyerekeknek pedig még a reteszek sem állhatják útjukat. Tehát mindig ügyelj arra, hogy a kerti kapu kulcsra legyen zárva.

A sérülésekben nagy szerepet játszanak a tüskés bokrok, virágok, amelyeket érdemes elkeríteni, akár egy mobil kerítéssel, hogy a játék hevében nehogy beleessen a kicsi.

A tüskés bokrokat, virágokat érdemes elkeríteni, nehogy beleessen a kicsi a játék hevébenForrás: Shutterstock

A növények esetében érdemes kerülni azokat, amelyek kis mennyiségben elfogyasztva is mérgező hatásúak. Ilyen például a tiszafa, a borostyán és a magyal.  

A felsoroltakra tehát mind fontos odafigyelni, ám a kertek legnagyobb veszélyforrását mégiscsak a medencék jelentik. Sose hagyj gyermeket – még olyat se, aki tud úszni – felügyelet nélkül a medence közelében! Amennyiben nem tudsz a nap minden percében vigyázni rá – miért is tudnál –, úgy építtess szilárd tetőt rá vagy vedd körbe egy megfelelő magasságú kerítéssel.