UNICEF: 15 millió fiúgyermek kényszerül házasságba

UNICEF kényszerházasság gyerekházasság sors
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Világszerte 115 millió főre tehető azoknak a férfiaknak és fiúgyermekeknek a száma, akiket gyermekként, vagyis 18 éves koruk előtt kényszerítettek házasságra – állapította meg az UNICEF legelső átfogó felmérése a gyermekházasságok fiúgyermek-áldozatairól. A 115 millió áldozatból 23 millió fő – vagyis minden ötödik – 15 éves kora előtt esett át a házasságkötésen.

Nyolcvankét ország adatait elemezve a jelentés összegzi, hogy a fiúgyermekek házasságra kényszerítése a világ számos térségében fellelhető probléma, amely Afrika szubszaharai területein, a Karibi-térségben, Dél-Ázsiában, Kelet-Ázsiában és a Csendes-óceáni régióban is jelen van.

„A házasság elveszi a gyermekkort az áldozatoktól” – nyilatkozta Henrietta Fore, az UNICEF ügyvezető igazgatója. „A házas fiúgyermekek rákényszerülnek olyan felelősségek vállalására, amelyekre még nem állnak készen. A korai házasság gyakran szülővé válást is von maga után, ami további nyomást helyez a fiatalokra. Ez általában az iskolából való kimaradással jár, amely csökkenti a fiúk munkaerőpiaci lehetőségeit is.”

Az adatok azt mutatják, hogy a Közép-Afrikai-Köztársaságban házasodik a legtöbb fiúgyermek (28%), majd a listán Nicaragua (19%) és Madagaszkár (13%) következik.

A legújabb becslések szerint a gyermekházasságok világszerte összesen 765 millió fiút és lányt érintenek. A kényszerházasságok áldozatai leginkább a lánygyermekek, a 20–24 év közötti nők 20%-át, vagyis minden ötödik nőt 18 éves kora előtt kényszerítettek házasságra. A 20–24 év közötti férfiak között 30-ból 1 házasodott gyerekként.

Míg a lánygyermekek házasságra kényszerítéséről számos tanulmány készült, kevés felmérés vizsgálja a fiúgyermekek érintettségét. Amit biztosan tudunk, hogy a legveszélyeztetettebb gyermekek hátrányos helyzetűek, már az alapfokú oktatási intézményekből kimaradnak és általában vidéki családokból származnak.

„A gyermekek jogairól szóló egyezmény elfogadásának 30. évfordulóján emlékeznünk kell arra, hogy a gyermekházasság ellentétes az egyezményben foglaltakkal – mondta Fore. – További kutatásokkal és odafigyeléssel meg tudjuk szüntetni ezt a problémát.”





Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.