Még a legtisztábbnak tűnő otthonokban is leshetnek ránk olyan veszélyek, amelyek alattomosabbak a falból kilógó vezetékeknél. Te sem akarod megbetegíteni a családtagjaidat? Nos, ebben az esetben vedd fontolóra a most következő intelmeket és légy alaposabb, ha takarításra kerül a sor.

Ágynemű

Forrás: Shutterstock

Semmi sem jobb, mint egy fárasztó nap után befeküdni a puha ágyba. De ha tudnánk, hogy mikkel osztjuk meg, nem lennénk ennyire nyugodtak. A rólunk lehulló, elhalt bőrsejtjeink talán még nem olyan zavaróak, de a belőlük táplálkozó poratkák már annál inkább. Ürülékük ugyanis ekcémához, allergiához és egyéb bőrirritációhoz vezethet. Épp ezért fontos, hogy minimum hetente cseréljük le az ágyneműt, és 60 fokon mossuk ki.

Légkondicionáló készülékek

Forrás: Shutterstock

A tisztítás fontosságáról korábban már írtunk egy igen részletes cikket. A légkondi beüzemelése előtt mindenképpen hívjunk szerelőt, hogy alaposan kitisztítsa, így elkerülhetjük a légúti és más, akár életveszélyes megbetegedéseket.

Régi porszívó

Forrás: Shutterstock

Az Environmental Science & Technology tanulmánya szerint, amelyben 21 különböző márkájú ás korú porszívót hasonlítottak össze, a por, az allergének és a baktériumok egy része porszívózás során visszakerül a levegőbe. A régebbi típusoknál ennek a mennyisége jelentősebb. Ezt elkerülendő rendszeresen tisztítsuk a porszívót, de a legjobb, ha HEPA-szűrőset használunk.

Tisztítószerek

Forrás: Shutterstock

Az otthon használt tisztítószerek nagy többsége olyan vegyi anyagokból készült, amelyek károsak lehetnek az emberre. Soknál mutattak ki például olyan rákkeltő anyagokat, mint a perklór-etilén. A címkék böngészése helyett használjunk inkább saját magunk készítette, természetes anyagokat tartalmazó tisztítószereket, mint a citrom, ecet, szódabikarbóna. Ezekkel egyszerre védhetjük a családunkat és a környezetünket.