globális felmelegedés víz öntözés növények környezetvédelem éghajlatváltozás kertészkedés kert
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A kertünkben lévő növényekkel anélkül csökkentjük a levegő szén-dioxid-tartalmát és egyben növeljük az oxigénszintjét, hogy lényegi dolgot nem is tettünk. Ám némi odafigyeléssel és tenni akarással ennél sokkal többre vagyunk képesek. Kerted gondozása legyen környezetvédelmi hobbi is egyben. A fenntartható jövő megalapozása és a globális éghajlatváltozás megállítása kicsiben kezdődik, légy te is ennek részese! Mit tehetsz? Mutatjuk!

Használj szerves komposztot!

Mielőtt elkezdenél ültetni, először elő kell készítened a talajt jó minőségű szerves komposzttal. Ez a legtöbb kertészeti boltban kapható, de akár te magad is előállíthatod. A legtöbb nyers növényi ételhulladék – leveszöldségek nem felhasznált részei, krumplihéj, almacsutka stb. –, kávézacc, lefőzött tealevél, régi újságok, kartondobozok és az összes kerti szerves hulladék komposztálható.
Ezzel rengeteg szeméttől kíméled meg a bolygót, ráadásul nem műtrágyát használsz, mégis gazdagítod a kerted földjét tápanyagokkal.

Akár te magad is előállíthatod a komposztot, a legtöbb nyers növényi ételhulladék komposztálható Forrás: Shutterstock

Ne akarj esőerdei fákat a kertedbe!

A megfelelő növényfaj vagy fa kiválasztása a kertben döntő fontosságú. Nem célszerű nagy csapadékigényű növényeket ültetni egy olyan térségben, ahol ezt a vízigényt folyamatos öntözéssel kell pótolni. A legjobban a környéked növényvilágából tudsz kiindulni, hiszen ami vadon szépen fejlődik, az a kertedben is remekül fogja magát érezni, ráadásul nem igényel majd plusz-energiaforrást az életben tartása. Természetesen egy szakemberrel, kertésszel is egészen nyugodtan beszélgethetsz erről. A megfelelő növények kiválasztásával csökkenteni tudod a feleslegesen elhasznált víz mennyiségét, valamint a szénlábnyomodat.

A globális felmelegedést kevesebb gyermek születésével lehetne megállítani

Az éghajlatváltozás elleni küzdelemben sok minden felmerül, amivel könnyíthetnénk a földre nehezedő terheken. Van azonban egy, amely bár logikus, mégis, csupán a felvetése megbotránkoztatja az emberek többségét. Ez pedig nem más, mint a kevesebb gyermek vállalása, mely hasznosságát egyébiránt egy friss tanulmány is alátámasztja. Olvasd tovább!

Törekedj a fenntartható öntözésre!

Egy szépen burjánzó kert alapja a víz, van azonban néhány dolog, amit könnyedén megtehetsz, hogy csökkentsd a tiszta ivóvíz felhasználását. Gyűjtsd össze hordókban az esővizet, és tégy ugyanígy az ereszről alázúduló vízzel is. Ezeket aztán a szárazabb napokon használhatod fel. Öntözésnél valóban csak annyi vizet adj a növényeknek, amennyire szükségük van, és a nyári forróságban mindig kora reggel, vagy este locsolj, hogy minél több víz juthasson el a gyökerekhez a hűvösebb földön keresztül.

Gyűjtsd össze hordókban az esővizet, ezeket aztán a szárazabb napokon használhatod fel Forrás: Shutterstock

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.