Korábbi cikkünkben összeszedtük nektek a legizgalmasabb papucs- és szandáltrendeket. Most pedig megmutatjuk azt is, hogyan készítsd fel a lábfejedet a nyári időszakra. 

Hogy milyen típusú lábbelit viselünk a hétköznapokban, attól is függ, hogy milyen mértékű igénybevételnek van kitéve a lábunk. Persze vannak olyan mértékű problémák, amelyeket maximum orvosi beavatkozással lehet orvosolni, mint a kalapácsujj vagy a bütyök, ami leginkább azokat a nőket érinti, akik gyakran viselnek magas sarkút, és nem is a kényelmesebb fazonokat, hanem mondjuk stilettót, azaz klasszikus tűsarkú, hegyes orrú cipőt.

Ezeken túl vannak olyan problémák, amelyek már jóval több embert érintenek, mint például a bőrkeményedések, akár azért, mert rosszul terhelünk a talpunkra, vagy mert nem jó minőségű cipőt hordunk. A nyári papucsok és szandálok, főleg a keményebb vagy vékonyabb talpú fazonok még inkább igénybe veszik a lábainkat, így nagyon fontos, hogy ne csak a szandálszezon elején ápoljuk és tegyük széppé a lábunkat, hanem közben is figyeljünk oda rá. A bőrkeményedéseken túl fontos odafigyelni a körmeink állapotára is. Az év többi részében hajlamosak vagyunk megfeledkezni erről, hiszen úgyis szinte mindig zokniban vagyunk, de a nyári szezonban érdemes mág ápoltabbá tenni és kicsinosítani. 

A nyári papucsok és szandálok, főleg a vékonyabb talpú fazonok még inkább igénybe veszik a lábainkatForrás: Shutterstock

Bőrkeményedésre

  • Készíts energetizáló, méregtelenítő lábfürdőt. Ehhez egy nagy lavór meleg, de semmiképpen sem forró vízre van szükség. Kerüljön bele tengeri só, amelynek méregtelenítő és gyulladásgátló hatása van. Készíts 10%-os oldatot, vagyis literenként 100 gram sót tegyél a vízbe. Ha igazán hűsítő hatásra vágysz, facsarj a vízbe egy citromot, ez a kellemetlen szagokat is elűzi. Abban az esetben, ha nem frissítő, inkább nyugtató hatásra vágysz, akkor a meleg vízbe 100%-os tisztaságú levendula illóolajat csöpögtess.
  • Áztasd a lábaidat 15 percig, majd törölgesd meg, és a kényes részeket egy habkővel finoman dörzsölgesd át. Ilyenkor, amikor fel van puhulva a bőrünk, mindenképpen kerülendő az erősebb reszelő.
  • Ezután mosd át a lábaidat akár ugyanabban a vízben, majd töröld tisztára. A lábfürdőt érdemes este végezni, így még egy pakolást is fel tudsz tenni a bőrkeményedéseidre éjszakára. Ehhez akár egy zsírosabb krém is megfelelő, de bekenheted olívaolajjal, vazelinnel, kókuszolajjal is. Ha túlságosan olajosnak érzed, akkor a zokni előtt a bekent részeket tekerd át egyszer folpackkal.
A lábfürdőbe kerüljön tengeri só, amelynek méregtelenítő és gyulladásgátló hatása vanForrás: Shutterstock

Körmök ápolására

  • Lehet kifejezetten a körömágyat és a körmöket ápoló krémeket venni, de ha nem szeretnél beruházni, akkor olívaolajjal masszírozd át a körmeidet és a körömágyat hetente egyszer.
  • Mindig kívülről a köröm közepe felé haladva mozgasd a körömreszelőt, így biztosan nem fognak betörni a körmeid. Az ollónál pedig arra vigyázz, hogy ne vágd véletlenül túl rövidre a körmöket, illetve a széleket ne vágd le élesen, mert akkor könnyen benőnek.
  • Érdemes beszerezni egy kétoldalú körömpolírozót. Ez párszáz forintos tétel, de csodákra képes. Nemcsak, hogy tiszta felületű lesz a körmöd, de ragyogni is fog tőle. Ha a natúr körmöket szereted, akkor ennél többet és jobbat nem is tehetsz vele, de ha szereted kilakkozni, akkor is ezzel a lépéssel kell kezdeni, ez a művelet ugyanis jó alapot ad a festéshez, tartósabbá is teszi a lakkot.
Mindig kívülről a köröm közepe felé haladva mozgasd a körömreszelőt, így biztosan nem fognak betörni a körmeidForrás: Shutterstock
  • Ha egész nyáron szereted színesen látni a körmeidet, akkor mindenképpen használj alaplakkot, mert a rendszeresen festett körmök könnyen elszíneződnek.
  • A körömlakklemosók között érdemes alaposan körülnézni, hiszen a normál lemosók nagyon kiszárítják a körmöket, amit jó elkerülni. Acetonmentes, olajos textúrájú típust válassz.