A csótányok mellett a hangyák a második leutálatosabb lakásokban „lakó” rovarok. Aprók, ám igen sokan vannak, beférnek gyakorlatilag bárhová és nehéz úgy lezárni és elzárni az ételeket, hogy ne férjenek hozzájuk. Igen kellemetlen, amikor egy percre sem hagyhatsz elől valamit a konyhaasztalon miattuk. Mielőtt azonban a vegyszerekhez nyúlnál, próbálj ki pár természetes módszert a kilakoltatásukhoz.

A hangyák nem csupán a kertkapcsolatos lakásokba járnak előszeretettel, a tízemeletes panelek sincsenek biztonságban tőlük. A hangyák elleni harcban a legelső lépés a megelőzés. Abban az esetben, ha a felderítők nem találnak táplálékot – morzsát a kanapén, ételmaradékot a konyhában stb. –, értelemszerűen nem lepik el az otthonunkat a dolgozók. Így tehát érdemes ezt figyelembe véve enni-inni a lakásban. Kisgyerekes családok esetén vagy a nassolást kedvelők körében azonban hiába van mindig tisztaság, az apró hangyacsalogatók észrevétlenül megbújnak a lakás legkülönbözőbb pontjain.

A hangyák elleni harcban a legelső lépés a megelőzés, ne hagyjunk ételmaradékot sehol a lakásbanForrás: Shutterstock

Abban az esetben, ha az elején sikerül kiszúrni a frissen megjelenő rovarokat, még van lehetőség természetes, azaz környezetbarát irtási módszerekhez folyamodni. Lássuk hát ezeket!  

  • Tegyél kis tálkákba sütőport némi cukorral összekeverve, és helyezd el a „kedvenc helyükön”. Ezt beviszik a bolyba, és elpusztulnak, mivel a sütőpor nem csupán a süteményeket képes felfújni.
Készíts sütőporból és cukorból keveréket, a hangyák ezt beviszik a bolyba, ahol elpusztulnak tőleForrás: Shutterstock
  • A bő ecetes vízzel való le- és felmosás is igen hatásos lehet, a bolyra öntött ecet szintúgy, de ez a gyengébb idegzetűeknek nem ajánlott.
  • Amennyiben kissé humánusabb módszerre vágysz, akkor az irtás helyett próbáld elűzni őket. Erre kiválóan alkalmasak azok a fűszerek és növények, amelyek illatát, szagát nem viselik jól a hangyák – mivel összezavarják őket a tájékozódásban. Ilyen a fahéj, a szegfűszeg, a piros paprika és a fokhagyma – ez utóbbi lehetséges, hogy a lakás minden lakóját elűzi, szóval csak óvatosan. Figyeld meg a hangyák vonulási útvonalát és szórd be az egészet ezek valamelyikével.
Forrás: Shutterstock
Csillogjon zölden a ház – Öko tisztítószerek házilag


A környezettudatosságnak igenis jelen kell lennie az életünkben. A vegyszerekből összekutyult tisztítószerek ugyan hatékonyak, de drágák, körülményes a tartásuk – hogy se kisgyerek, se háziállat ne érhesse el őket. Szinte minden foltra és szennyeződésre van egyszerű módszer; keverj te is házilag ökotisztítókat. Olvasd tovább!

A természetes módszerek sikeréhez 1-2 hét is kellhet, de kitartással elérheted a célod. Ami még mellettük szól, hogy gyermekek és háziállatok mellett is alkalmazhatóak, ellenben a legtöbb vegyszeressel.