Kisbabakorban különösen, de kamaszoknál is fontos, hogy a szülő megölelje, megpuszilja gyermekét. A Life.hu Jobb ember leszek! mozgalmának júniusi kihívásában is az érzelmek érintés általi kifejezésére szeretnénk felhívni a figyelmet. Egy háromgyermekes édesanyát kérdeztük arról, hogy az anya-gyermek kapcsolatban miért fontos ez, és hogyan érdemes csinálni. 

Ha a gyermeked lehorzsolja a térdét, megpuszilod? Ha megdicsérik az iskolába, megöleled? Ha szomorú valamiért, megsimogatod az arcát? A Life.hu Jobb ember leszek! mozgalmának júniusi kihívásában az érzelmek érintés általi kifejezésére szeretnénk felhívni a figyelmet. Ez különösen fontos lehet egy párkapcsolatban, házasságban és a szülő-gyermek kapcsolatban is. 

Kisgyermekeknek különösen fontos az anya közelségeForrás: Shutterstock

"Főleg kisbabakorban fontos az, hogy sokszor magunkhoz öleljük, megpusziljuk őket. Ha lefekvéskor simogatjuk például a kis hátukat, sokkal jobbat alszanak" – osztotta meg a Life.hu-val a 42 éves Beáta, aki három gyermek édesanyja. Legidősebb fia most ballagott a gimnáziumból, középső gyermeke a gimnázium második osztályába jár, kislánya pedig szeptemberben kezdi az általános iskola első osztályát. 

Az édesanya úgy látja, hogy a manapság divatos gyermekhordozók, amelyek biztosítják az anya és a pici testi közelségét, nagyon hasznosak a kötődés kialakításának szempontjából. Ez pedig a gyermekek egész életére kihat. Az esti meseolvasáskor sem ritka náluk az összebújás. "Ilyenkor megnyugszanak, elmesélhetik, hogy mi történt velük napközben, van időnk beszélgetni" – mesélte Beáta. 

A kamaszokról se feledkezzünk meg, ha ölelésről van szóForrás: Shutterstock

Mint mondta: bár úgy tűnhet, hogy kamaszkorban már nem igénylik annyira az ölelést, ilyenkor sem szabad róla elfeledkezni. "Főként akkor, ha valami rossz történik a gyerekekkel. Például amikor véget ér egy szerelem, vagy nem úgy sikerül valami, ahogyan eltervezték, jóleshet a szülői vigasztalás" – mesélte az édesanya, aki szerint azért is fontos ez, mert a gyermek ezt viszi majd tovább a felnőtt életébe. Könnyebben mutatja ki az érzéseit a párja és gyermekei felé is. 

"A nagyobbik fiamon különösen látszik ez, a kisebbik kicsit nehezebben nyílik meg. A két fiú egymás között annyira nem ölelkezős, de a kishúguk felé mindketten kimutatják az érzéseiket, aki a legtöbbször örül ennek, de persze van, amikor nehezebben tűri" – nevetett Beáta, aki szerint a hétköznapi rohanásban, a rengeteg iskolai teendő, a munka és a számos program közepette sem szabad megfeledkezni az ilyesmiről. 

Csatlakozz a Life.hu Jobb ember leszek! mozgalmához
Ha kíváncsi vagy arra, hogy milyen feladatokkal készültünk még a 2019-es évre, ide kattintva olvasd el az erről szóló cikkünket. A szerkesztőség tagjai sem tétlenkednek majd. Minden egyes hónapban a Life.hu más-más munkatársa teljesíti az éppen aktuális kihívást, tapasztalatait pedig egy cikkben meg is osztja a hónap végén. Csatlakozz a Facebook-csoportunkhoz, hogy 2019-ben mind egy kicsit jobb emberek legyünk!