A nyaralási időszakban sokan vagyunk, akik nem a tengerparti nyüzsgésre, hanem egy kis csendre és nyugalomra vágyunk. Ez megvalósulhat egy békés tó mellett, de egy erdei kemping is tökéletes megoldás lehet. A háborítatlan, természet közeli elvonulás iránti igény egyre nagyobb, ami nem csupán olasz erdei futurisztikus házakat, de modern dán lombházakat is eredményez.

Hadsund erdejében Rasmus Lybæk megvalósított egy álmot, Løvtag-ot. A Als Odde-félszigeten eddig összesen kilenc minimalista faházat építettek Sigurd Larsen építész, a kis életterek mesterének tervei alapján.

Ennek a projektnek az egyik legfontosabb eleme, hogy egyetlen fát sem vágtak ki, hogy a helyére építkezzenek. Ehelyett a házakat úgy tervezték meg, hogy az „útban lévő" fa közvetlenül rajta keresztül növekedhessen tovább. A fenyő-, tölgy- és bükkfa így lényegében a konstrukció szerves részét képezi.

A házakat úgy tervezték meg, hogy az „útban lévő" fa közvetlenül rajta keresztül növekedhessen továbbForrás: Løvtag

Lombház az erdő mélyén  

A kis faházak 6-8 méterre a lombkoronában épültek, fém gerendák támasztják őket alá, ablakaik pedig délre és nyugatra néznek, így használva ki a lehető legtöbb természetes fényt.

A házak átlagosan 31 négyzetméter alapterületűek, két hálószobával, konyhasarokkal, nappalival és étkezővel, tetőtéri terasszal és egy szabadtéri zuhanyzóval ellátott fürdőszobával.

Annak, aki Dániában szeretne egy ilyen fenséges helyen eltölteni pár napot, magyar viszonylatban igencsak mélyre kell nyúlnia a zsebében. Egy éjszaka két fő részére közel 120 ezer forintnak megfelelő dán koronába kerül ugyanis.

Kattints a képre, és nézd meg galériánkat:

Forrás: Løvtag