A passzív- és aktívház már a múlté. Ha igazi környezettudatos házról álmodozol, akkor válassz egy Earthship otthont. A Earthship egy radikálisan fenntartható építészeti forma, amely az off-the-grid technológiát, valamint a gumiabroncsok és egyéb hulladék egyedülálló kombinációját alkalmazva látványos és rendkívül hatékony házat eredményez. Mit is jelent, hogy valami 100 százalékosan környezetbarát és önellátó? Mutatjuk!

Az Earthship típusú házak már a világ legkülönbözőbb tájain megjelentek, mi most az első ilyenbe, az Ausztráliában, pontosabban Adelaide-ban található otthonba kalauzolunk el a Living Big in a Tiny House oldal segítségével.

Off-the-grid

Az angol kifejezés mögött egy olyan ház képviselteti magát, amely teljes mértékben önfenntartó, nem függ se elektromos , se gáz-, se víz-, se csatornahálózattól.

A Michael Reynolds által tervezett újrahasznosított anyagokból épült off-the-grid házForrás: livingbiginatinyhouse.com

Környezetbarát kívül-belül

Ez a fajta ökoház egyszerre ad választ a felhalmozott szemét és az olcsóbb lakhatás problémájára. Mivel csak természetes anyagok, újrahasznosított és regenerált hulladék képezi az alapját, a lehető legkisebbre csökkentve ezzel a környezeti terhelést.

Ezt a 70 négyzetméteres házat úgy tervezték, hogy saját energiát generáljon – a napenergia hasznosításával –, magának gyűjtse az esővizet, továbbá stabil hőmérsékletet tartson fenn egy speciális szellőztetőrendszer segítségével. Így ez a környezetbarát otthon nem csupán védi a Földet, de költséghatékony is a fenntartása. Ezen túlmenően az épülete lenyűgöző látványt is nyújt, amely erősen emlékeztet egy hobbitlakra.

Tervezője és építője Michael Reynolds, aki az általa alapított Earthship Akadémián oktatja is az ilyen jellegű, megfizethető ökoházak kivitelezését.

Kattints a képre, és nézd meg teljes valójában ezt a csodás házat:

Forrás: livingbiginatinyhouse.com