Ha meghalljuk a videojáték szót, sok szülőnek az azonnali tiltás és a lehetséges veszélyek jutnak elsőként eszébe. A harmincas korosztálynak és a náluk idősebbeknek is érdemes azonban nyitott szemmel járniuk, és megismerniük, miről áradoznak „a mai fiatalok". Megérkezett az e-sport, és világszerte emberek millióit hozza lázba. Tudj meg többet róla!

Egy virágzó iparág és a kezdetek

A legelső, feljegyzett elektronikus (röviden e-) sport versenyt 1972-ben rendezték a Stanford Egyetemen. Ez a tevékenység azonban csak néhány évtizeddel később, a kétezres évek táján vált igazán népszerűvé. Az e-sport résztvevői ma már hivatásos sportolóként töltik az idejüket videojátékozással. Néhány országban az e-sportolás bejegyzett munkahelynek számít. Az egyes nemzetgazdaságoknak tetemes bevételt jelentenek a különféle versenyek, díjazások.

Néhány országban az e-sportolás bejegyzett munkahelynek számítForrás: Shutterstock

E-sportolók többnyire a 18-34 év közötti korosztályból kerülnek ki. A férfiakat jobban érdekli ez a fajta időtöltés, mint a nőket, bár a női nézők száma folyamatosan emelkedik. Prognózisok szerint idén világszerte 427 millió nézőt fognak vonzani az e-sport-rendezvények. A legtöbb versenyt Dél-Koreában, Európában és Észak-Amerikában rendezik. Dél-Koreában például külön tévécsatornán követhetik figyelemmel a nézők a versenyeket. Tematikus adók Nagy-Britanniában és Németországban is megjelentek a piacon, ezek viszont kérészéletűnek bizonyultak.

Ösztöndíjak és e-városok

Amerikában már régóta fizetnek azért az egyetemek, ha valaki versenyszerűen játszik náluk. A National Assocation of Collegiate Esports (NACE) jelenleg 130 egyetemet és főiskolát fog össze, több mint 3000 regisztrált versenyzőt foglalkoztat, az elmúlt három évben pedig hozzávetőleg 15 millió dollárnyi ösztöndíjat vagy egyéb támogatást osztott ki. Az első egyetemi e-sport-ösztöndíjat a Robert Morris Egyetem egyik hallgatója kapta 2014-ben.

Prognózisok szerint idén világszerte 427 millió nézőt fognak vonzani az e-sport-rendezvényekForrás: Shutterstock

Ezek is megdöbbentő adatok, Kína viszont jóval az USA előtt jár. Ott ugyanis nemcsak e-sport-stadionokat, hanem komplett e-városokat építenek. Kína egyik tartománya, Hainan egymilliárd kínai yüant, azaz közel 42 milliárd forintot szán arra, hogy felkutassa és támogassa a fiatal és tehetséges gamereket, valamint rendezvényeket szervezzen a sportág népszerűsítése érdekében. A nemzetközi vállalatokat adókedvezményekkel és egyszerűsített vízumbelépéssel igyekeznek a régióba csábítani.

Forrás: Dózsa-Vépy Renáta
YouTube-videósok a társadalmi felelősségvállalásról

A társadalmi felelősségvállalásról való nyílt értekezés nem is lehetne aktuálisabb egy olyan társadalmi jelenség fénykorában, amikor lényegében bárki életkortól, lakhelytől és indíttatástól függetlenül szólhat másokhoz, és ugyanígy bárki el is érheti ezeket a tartalmakat. Lássuk, hogy mi a véleményük erről a mostani népszerű videósoknak.

Európa versenyben

Ha az európai államokat vesszük górcső alá, azt látjuk, a dánok erősen elköteleződtek az e-sport iránt. Az északi országban a stratégiai iparágak közé sorolták a videojátékokat, az utóbbi években a hagyományos sportegyesületek folyamatosan bővítették a portfóliójukat a különféle e-sport-játékokkal, valamint önálló e-sport-szövetségeket hoztak létre. A sport népszerűsége töretlen. Míg 2017-ben 68 aktív egyesületben 2100 kompetitív videojátékos volt az országban, egy évvel később már kétszer ennyi szervezet közül választhatott a majd 5000 gamer.
Európa keleti részein viszont továbbra sem igazán ismerik az e-sportot. Ahol viszont ismerik, ott elutasítás övezi ezt a fajta tevékenységet. 

És mi a helyzet itthon? Talán meglepődsz, de már nálunk is létezik olyan sportegyesület, ahol e-sportolók készülhetnek a különféle megméretésekre.

Az e-sport-középiskola és az e-sport-akadémia hazánkban is létező jelenségekForrás: Shutterstock

Az e-sport-középiskola és az e-sport-akadémia nemcsak hangzatos szókapcsolat egy futurisztikus sci-fiből, hanem hazánkban is létező jelenségek. Az MTK például két éve külön e-sport-szakosztályt indított, idén pedig új szakágat állítanak fel, amely az autós szimuláció zászlóshajójává kíván válni. A legfrissebb információk szerint egy 200 fő befogadására alkalmas e-sport-aréna felépítése is tervbe van véve. A legmodernebb technológiákkal felszerelt épület professzionális e-sport-versenyek és -rendezvények megszervezését teszi majd lehetővé.

A jövő tehát elkezdődött. Szülőként, pedagógusként érdemes minél inkább tisztában lennünk az aktuális tinitrendekkel, hogy minél jobban megérthessük a fiatalabb nemzedékeket, és hatékonyan szót tudjunk egymással érteni.