Mikor cserélted le utoljára a mosogatószivacsot vagy a párnádat? Vélhetőleg számtalan olyan dolgot őrzöl otthon, aminek a cseréje már rég időszerű lenne, de elfelejtetted, vagy épp nem is tudtál róla. Az itt található lista remek kiinduló ahhoz, hogy leszámolj a már túlhasznált háztartási kellékeiddel!

Konyha 

Mosogatószivacs – 2-4 hetente ajánlatos lecserélni, de ha naponta többször is használod, úgy ez az idő akár a felére is csökkenhet. Érdemes pár naponta fertőtleníteni és minden mosogatás után alaposan kimosni belőle a vegyszereket, ételmaradékokat, ezzel is megnövelve az élettartamát.

A mosogatószivacsot 2-4 hetente ajánlatos lecserélniForrás: Shutterstock

Vízszűrő – A kancsós vízszűrő szűrőjét kéthavonta ajánlott cserélni. 

Mikrohullámú sütő – Egy ilyen készülék átlagosan tíz évig működik optimálisan. A rendszeres ellenőrzés viszont mindenképp ajánlott: tömítések, recsegő hangok, melegítési idő megnövekedése.

Forrás: Shutterstock
A klímatisztítás elhagyása betegségekhez vezethet


A klíma nem csupán szolgál minket, bizony neki is szüksége van a rendszeres törődésre, azaz a tisztításra. Ha ezt elhanyagoljuk, nem csupán teljesítménycsökkenésre számíthatunk, de különböző, akár igen súlyos betegségnek is kitesszük magunkat. Olvasd tovább!

Fürdőszoba

Törülközők – Ezeket kétévente ajánlott lecserélni, de a régieket még véletlenül se dobd ki! Adományozd oda például egy állatmenhelynek.

Legalább 2 évente szerezz be új törülközőketForrás: Shutterstock

Csúszásgátló – A kádba, tusolóba letehető csúszásgátló 1 év alatt – még rendszeres tisztítás mellett is – annyira hajlamossá válik a penészedésre, hogy kénytelen leszel megválni tőle.

Fürdőszobaszőnyeg – Hetente érdemes mosni és pár évente lecserélni. 

Hálószoba

Lepedő – 2-3 év alatt annyira elkopik – főleg, ha gyakran mosod –, hogy az alvás minősége miatt le kell cserélned.

Párna – Körülbelül 3 év alatt elveszíti azt a fajta tömörségét, amivel kellő alátámasztást nyújt a nyaknak. Épp ezért érdemes újat venned, ha reggelről reggelre fáradtan, fájó nyakkal ébredsz.

Érdemes 3 évente lecserélni a párnátForrás: Shutterstock

Matrac – Egy jobb minőségű matrac 10-12 évig őrzi meg az optimális tartását, de a régebbi típusokat akár 7 évente is ajánlott cserélni.