A klímatisztítás elhagyása betegségekhez vezethet

Forrás: Shutterstock -
betegség klíma klímatisztítás bauhaus2019 légkondicionáló tisztítás klímaberendezés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A klíma nem csupán szolgál minket, bizony neki is szüksége van a rendszeres törődésre, azaz a tisztításra. Ha ezt elhanyagoljuk, nem csupán teljesítménycsökkenésre számíthatunk, de különböző, akár igen súlyos betegségnek is kitesszük magunkat.

A klímaberendezést évente minimum kétszer kell alaposan kitisztítani, ám ha nem csupán hűtésre, de fűtésre is használjuk, vagy egész évben üzemben van, úgy ez a szám négy is lehet.

Ezek a betegségek üthetik fel a fejüket, ha nem tisztíttatjuk a klímát!

A klímaberendezést évente legalább kétszer tisztítani kell Forrás: Shutterstock

Legionárius betegség

Ezt a légúti gyulladást egy apró kis baktérium (a Legionella pneumophila család tagja) okozza, ami normál körülmények között a talajban és a vízben akár évekig is elél. Fürödhetünk benne, meg is ihatjuk, megbetegedést csak a fertőzött vízpermet belégzésével okoz. Épp ezért is veszélyes, ha a klímaberendezést nem tisztíttatjuk rendszeresen. A klíma ugyanis porlasztott vizet juttat a levegőbe.

Ez a baktérium a tüdőben és a légutakban okoz gyulladást, ami gyakran igen agresszív és gyors lefolyású, sőt akár halálhoz is vezethet – leginkább az idősek, a tüdőbetegek, a légúti megbetegedésben szenvedők és a dohányosok vannak veszélyben.

A két-három napos lappangási időszak után magas láz, izomfájdalom jelentkezik, majd száraz köhögés, nehézlégzés és tudatzavaros állapot lép fel.

Legionárius betegség tünetei a magas láz és az izomfájdalom Forrás: Shutterstock

Pontiac-láz

Ez az előző egy enyhébb változata, amely „csupán" légúti megbetegedést okoz, a tüdő gyulladása nélkül. Influenzaszerű tünetekkel érkezik, de időben felismerve könnyen gyógyítható.

Gombás fertőzések

A klíma kiváló táptalaja lehet a különböző gombáknak, amelyek a már említett porlasztás során bekerülhetnek a száj- és orrüregbe, valamint a tüdőbe. Ott elszaporodva a legkülönfélébb betegségeket okozhatják. Ezek közül az egyik legveszélyesebb az aspergillosis, aminek tünetei közé tartozik a nehézlégzés, a mellkasi fájdalom, véres köpet és heves fájdalom az érintett területeken.

A gombás fertőzés az egészséges szervezetben is hatalmas károkat képesek okozni, de egy legyengült ember esetén akár az agyat vagy más létfontosságú szervet is megtámadhat.

Az aspergillosis tünetei közé tartozik a nehézlégzés, a mellkasi fájdalom és a véres köpet Forrás: Shutterstock

Ha sok időt töltünk klimatizált helyiségben – legyen az a munkahelyünk vagy épp az otthonunk –, és a fentiekhez hasonló panaszokat észlelünk, a legcélszerűbb azonnal orvoshoz fordulni. Természetesen minden esetben a megelőzés a legjobb megoldás, azaz a klíma rendszeres tisztítása.

A BAUHAUS Szakáruházakban most szereléssel együtt kaphatóak a klímák!

A cikket támogatta a BAUHAUS Szakáruházak.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.