Először augusztus 18-án kóstolhatja meg a nagyközönség a 2019-es Magyarország Tortája verseny győzteseit. Idén a befutó egy málnás finomság lett, az év cukormentes édessége pedig gesztenyés-áfonyás ízben pompázik.

Idén Tóth Norbert dunaföldvári cukrászmester alkotása, a Boldogasszony csipkéje viselheti a Magyaroszág Tortája címet – olvasható a Cukraszat.net oldalon. A Boldogasszony csipkéje a málna népies elnevezése.

A győztes tortát roppanós réteg, málnás áztatóval átitatott piskóta, málnás-fehércsokoládés krém, citromos-bazsalikomos felvert ganache, málnalekvár és málnás meringue alkotják. A csipkét a torta tetején a citromos, bazsalikomos felvert ganache idézi, amelyek közé málnalekvárt tettek. Díszítésként liofilizált málnadarabokkal megszórt meringue-geket és zöldre színezett fehércsokoládé lapkákat választottak.

Málnás finomságot választottak idénForrás: Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete

A verseny második helyezettje Dezse Gergő Akali meggyes mandulatortája lett a szombathelyi Mészáros Cukrászdából, a harmadik helyen Ipacs Balázs Kékestető tortája végzett a tápiószecsői Hisztéria Cukrászdából.

A Magyarország Cukormentes Tortája versenyt Gyuris László szegedi aranykoszorús cukrászmester nyerte a Kicsi Gesztenye tortával. A torta ízvilágát a gesztenye alapozza meg, amelyet a kellemesen savanykás áfonya és a mogyorós ropogós teszi teljessé. Az édesség tetejét cukormentes tejcsokoládé borítja, amit koronaszerűen vesznek körbe a csokoládéívek. Így a torta a harmonikus, egyedi ízvilágához elegáns küllemet is kapott. A hozzáadott cukor nélkül készült Kicsi Gesztenye szeletenként csupán 14,9 g szénhidrátot és 204 kcal-t tartalmaz, így a cukorbetegek számára jó választás lehet.

Ezt a megméretést az Egy Csepp Figyelem Alapítvány minden évben a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületével együtt hirdeti meg.

A Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete idén tizenharmadik alkalommal hirdette meg a „Magyarország Tortája" versenyt az augusztus 20-i nemzeti ünnep köszöntésére. Idén 31 torta közül választotta ki a szakmai zsűri azt a süteményt, amely méltónak bizonyult a Magyarország Tortája címre.

A szakmai zsűri kétfordulós értékelés után hirdeti ki a győztest. Az első körben az anonim nevezett tortákból választ ki öt tortát, majd újrakóstolják a döntős tortákat, és javaslatokat tesznek azok tökéletesítésére.

A döntőben a versenyzőknek a zsűri jelenlétében, élőben kell elkészíteniük a tortákat, amelyeket szakmai szempontok alapján pontoznak.

A tortákat augusztus 18-ától lehet megkóstolni országszerte több száz cukrászdában és természetesen 18-a és 20-a között a Magyar Ízek Utcájában, a budapesti Várkert Bazár területén is.