A „mit csináltál a hétvégén?” kérdésre csak kevesen válaszolják, hogy „semmit”, pedig erre időnként mindenkinek szüksége lenne. A semmittevésről a legtöbben a lustaságra, unalomra asszociálnak, pedig ennél sokkal többről szól. Nem csupán az agyunknak, de a lelkünknek is jót tesz, ha néha semmit sem csinálunk. A niksen egy holland életmódtrend, amivel bár könnyű azonosulni, mégsem egyszerű megvalósítani.

Az ember évezredek óta folyamatos cselekvésre van kényszerítve az élelem megszerzése, a biztonság megteremtése és a szociális háló megtartása miatt. A mai modern korban többségünk a kelleténél jobban túlhajtja magát, és bár már nem kell fél napokat vadászattal, gyűjtögetéssel töltenünk, mégis rendkívüli módon terheljük az agyunkat és a testünket egyaránt. Az aktív kikapcsolódással ellentétben, a niksen lényegében azt jelenti, hogy céltalanul létezünk egy bizonyos ideig és közben engedjük szabadon áramolni a gondolatainkat. A szabadság és az elvárások nélküli befeléfordulás jellemzi.

A niksen jelentése, hogy céltalanul létezünk egy bizonyos ideig és közben engedjük szabadon áramolni a gondolatainkatForrás: Shutterstock

Korábban már írtunk arról, hogy miért szerethetik bizonyos típusú emberek a magányos utazásokat, amikor gondolataikba merülve szembenéznek saját magukkal. A semmittevés folyamán is tapasztalhatunk hasonló „szembesítést”, ugyanakkor a kreatív gondolatok is könnyebben szárnyra kaphatnak a segítségével. A niksen tehát nem a tudat kiürítését, hanem az alkalmazkodás és a cselekvéskényszer-mentes állapot megélését jelenti.

Az előremozdító semmittevés történhet a négy fal között, az utcán, az erdőben, de akár utazás közben is. Nem feltétele az egyedüllét, de az igen, hogy ne legyünk kényszerítve semmire. Így tehát például kutyasétáltatás közben – akármennyire is nyugtató hatású – nem lehet megélni a niksent, de a szentendrei sétányon üldögélve már igen.

Dőlj el a kanapén, és bámuld a falat, sétálj az utcán, és nézd a melletted elhaladó embereket, feküdj ki a Duna-partra, és csak iszogasd a limonádédat. Bambulj, ha úgy érzed, inkább befelé figyelnél, merülj el a gondolataidban anélkül, hogy határidőhöz lennél kötve.

Ha úgy érzed, inkább befelé figyelnél, merülj el a gondolataidban anélkül, hogy határidőhöz lennél kötveForrás: Shutterstock

A semmittevésre való ösztönzés ugyanakkor még véletlenül sem egyenlő a folyamatos tétlenségre való buzdítással. Egyensúlyban kell lennie az aktív óráink számával, de elengedhetetlen ahhoz, hogy optimálisan tudjunk működni.

Ne legyen bűntudatod!

Fut a lakás, hazavitted a munkát, meg kellene szerelni a polcot, zoknik sorakoznak előtted foltozásra várva? Hagyj mindent, és csak merengj el. Nem kell rosszul érezned magad attól, hogy időnként önmagadra fókuszálva félreteszel mindent, és fél-egy órát csak úszol a tétlenség simogató egyszerűségében. Hidd el, elsőre nem is biztos, hogy sikerülni fog. A kötelezettségeid, az aktuális élethelyzeted miatti aggodalmaid bekúszhatnak, de kis gyakorlással sikerülni fog csak önmagadra, és a Téged körülvevő impulzusok, érzések pillanatnyi megélésére fókuszálnod. 

A Niksen segít rendezni a kavargó gondolatokat, kreativitást hív elő, segíti az új ötletek kibontakozását, miközben pihenteti az elmét, ezáltal pedig felkészít a rohanó világ újbóli megélésére.