Nincs balatoni pihenés lángos nélkül, de vajon mindegy, hol vesszük? Most kiderül, ugyanis levizsgáztak a büfék.

A balatoni lángossütőket vizsgálta a Nébih, a tapasztalataikról pedig közleményben számoltak be. Az élelmiszerbiztonsági felügyelők júniusban a Szupermenta tesztsorozat keretében több mint 140 mintán csaknem 500 laboratóriumi mérést végeztek, és összesen 300 ezer forint bírságot szabtak ki. A 12 ellenőrzött vendéglátóhelyből 8-nál találtak kisebb hiányosságokat, ám ezeket a tulajdonosok azonnal ki is javították. Komolyabb hiányosságok miatt 2 helyszínt figyelmeztetniük kellett, további kettőt pedig megbírságoltak személyi és helyszíni higiéniai kifogások, valamint lejárt élelmiszerek tárolása miatt, de ezek ügyében is gyorsan intézkedtek az érintett vállalkozók.

Tesztelték a balatoni lángosozókat - Képünk illusztrációForrás: Marton Adrienn

A szakemberek mintát vettek a lángosokból, a sütőzsiradékokból. Utóbbiak között csupán egy esetben találtak kis mértékű eltérést a megengedetthez képest, és az érzékszervi vizsgálatokon is csak egy lángost minősítettek átlag alattinak. Az értékelést - beleértve a vendéglátósok felszereltségét, választékát, a higiéniát, a kiszolgálást és az összbenyomást is - kívülállókkal is elvégeztették. 
A hatósági és fogyasztói tapasztalatok összegzése alapján a révfülöpi RÉV Büfé lett az első,  Zamárdin a Sarok Büfé a második, a harmadik pedig a balatonszárszói Róza Mama Büféje - olvasható a közleményben. Összességében tehát egy-két hiányosságtól eltekintve elégedett volt a Nébih a balatoni lángosozókkal - írja az MTI.