A homokkal és sárral játszó gyerekek egészségesebbek

Forrás: Shutterstock -
immunrendszer játszótér sár allergia szülő piszok egészség homokozó gyerek
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Bevallom, kétgyermekes anyaként engem teljesen kiborítanak azok a szülők, akik a játszótéren rászólnak csemetéikre, hogy vigyázzanak a ruhájukra, ne üljenek bele a homokozóba, ne sarazzanak, ne másszanak fára, a cipőjüket pedig még véletlenül se vegyék le. A felszabadult játék színterén ez a rengeteg tiltás engem is lelombozna, nemhogy egy panelban éldegélő kisgyereket. Talán ezzel az írással segítek kicsit lazítani a kereteken, hiszen a homokozóban a gyerek kreativitásán túl az immunrendszere is erősödik.

A szabadban való játék sok szülőt riaszt, hiszen annyi „nyavalyát” szedhet össze a gyerek, jobb a négy fal közt tartani. Az antibakteriális szappanok világában ne is csodálkozzunk, ha egy tetőtől talpig saras gyerek képe egy kisebbfajta szívinfarktussal ér fel. De! Fontos megértenünk, hogy egy gyerek nagy kárát látja ennek a szülői védelemnek.

Piszkos játékra fel!

Többek között Maria Júlia Carvalho gyermekorvos is úgy véli, a gyermekeknek kapcsolatba kell lépniük a talajban és a fűben található mikroorganizmusokkal az immunrendszerük megfelelő fejlődésének elősegítése érdekében. Carvalho szerint az ilyen típusú baktériumokkal való érintkezés elősegíti, hogy a jövőben képesek legyenek hatékonyabban megvédeni magukat a betegségekkel és az allergiákkal szemben.

A homokkal és sárral játszó gyerekek egészségesebbek Forrás: Shutterstock

A harcost is edzeni kell

Az immunrendszer az, ami harcol a „betolakodókkal”, ám ahhoz, hogy ebben sikeres lehessen, ismernie kell a harcmodorukat. Tehát ahogy nő egy gyermek, úgy válik egyre ellenállóbbá bizonyos mikroorganizmusokkal szemben, feltéve, ha ki van téve nekik. Így az immunrendszere képes felismerni a betolakodót és sikeresen fel tudja venni vele a harcot.
Ezen érintkezés hiányában az immunrendszere érzékenyebbé válik azokra az anyagokra, amelyeknek alapesetben nem szabadna kórosnak lenniük – mint például a pollenek vagy az állati szőr.

Ha gyerekünk születik, a kutyának mennie kell?

A mai napig az egyik legtöbbször előforduló kutya- és macskaleadási ok a gyermek születése, a család bővülése. Az emberek sokszor saját kútfőből, sokszor a védőnők, a közösségi média vagy egyéb, véleményformáló közeg hatására hirtelen az addig velük élő állatot veszélyforrásként azonosítják, pedig egyre több bizonyíték van arra, hogy az állatok mellett felcseperedő gyerekek szociális készségei jobbak, könnyebben és mélyebb kapcsolatokat alakítanak ki kortársaikkal is. Olvasd tovább!

A szabad játékidő hiánya veszélyezteti a gyermekek pszichofizikai egészségét.

A szabadtéri tevékenységek számtalan további előnnyel is járnak. Segítenek az elhízás elkerülésében, ösztönzik a kreativitást, minimalizálják a stresszt és a depressziót, és szélesebb körű kognitív fejlődést tesznek lehetővé.

Lehet, hogy a saras, fűfoltos ruhákat nehéz kimosni, a kertben is nagyobb lesz egy-egy ilyen játék során a rendetlenség, de az egészséges gyermekhez az ilyen piszkos játékpercek elengedhetetlenek. A szülők feladata legyen csupán a móka és az eltúlzott vadulás közti középút megtartása.

Ezt tedd, ha forró autóban magára hagyott gyereket, kutyát látszhttp://www.life.hu/csalad/20190724-ezt-tedd-ha-forro-autoban-magara-hagyott-gyereket-allatot-latsz.htmlA 26 fokos melegben is veszélyes zárt autóban hagyni gyermekünket vagy házi kedvencünket, mivel 15–20 perc alatt akár 45 fokos száraz hőség is kialakulhat a zárt térben. Képzeljük el, hogy a 30–35 fokos kánikulában milyen mértékben nőhet meg a kocsi hőmérséklete. Az autóban hagyott kicsiken és kutyákon a résnyire nyitott ablak sem segít, mivel a kinti forróság nem segít a belső tér lehűtésében – ami nem csupán tűző napon, de árnyékban is jelen van. A hőguta rendkívül gyorsan kialakul, ami nem csupán rosszullétet, de maradandó károsodásokat és könnyen halált is okozhat. Épp ezért fontos, hogy ne sétálj el egy ilyen kocsi mellett, hanem cselekedj! CsaládOrigoA világ 5 legdrágább háziállata, amiket biztosan sosem fogsz megvennihttp://www.life.hu/csalad/20190704-a-vilag-ot-legdragabb-haziallata-amiket-biztosan-sosem-fogsz-megvenni-a-gyereknek.htmlA „drága" mindenkinél más összegnél kezdődik. A most bemutatott, túlnyomó többségben egzotikus állatok árát azonban az emberek 90 százaléka igencsak megérezné. Mindegyik tartása körülményes, egyeseké pedig engedélyköteles, sőt vannak köztük igen veszélyesek is – és itt nem a mérges kígyókra gondolunk. CsaládOrigoVerés helyett inkább neveld a gyereket – Praktikus tanácsokhttp://www.life.hu/csalad/20190629-veres-helyett-inkabb-neveld-a-gyereket-praktikus-tanacsok.htmlA fizikai büntetés sajnos még most is jelen van bizonyos családokban, amellyel az engedetlen gyerekeket próbálják „helyes útra” terelni. Az ilyen szülők leginkább kétségbeesésükben alkalmazzák a verést, de bele sem gondolnak, hogy mennyit ártanak ezzel a gyerekeiknek. Sőt, amellett, hogy romboló hatású, hosszú távon nem is működik. Most megtudhatod, hogy miért is veszélyes egy fenékre csapás és milyen módszerekkel lehet jobban, azaz valóban nevelni. CsaládOrigoKosarat borítottak a csecsemőkre – Felháborító gyereknevelési szokások a múltbólhttp://www.life.hu/csalad/20190623-meglepo-es-felhaborito-gyermeknevelesi-szokasok-a-multbol.htmlManapság igen komolyan veszik a gyermeki lélek ápolását és testi, valamint mentális fejlődésük védelmét. Ezt bizonyos kultúrákban talán sikeresen túlzásba is vitték, elég csak a hópehely nemzedékre gondolnunk. Ám tény, hogy a múltban gyereknevelés címszó alatt történtek eltűnéséért örökké hálásak lehetünk. CsaládOrigoAnyák félelme: amikor nem eszik a gyerekhttp://www.life.hu/csalad/20190606-anyak-felelme-amikor-nem-eszik-a-gyerek.htmlMíg napjainkban egyre nagyobb méreteket ölt a gyermekkori elhízás, sok szülő szinte bármit megadna, hogy gyermeke nagyobb lelkesedéssel várja az étkezéseket. Hogyan hat az anyákra és a gyermekekre, amikor a közös étkezés harctérré válik? Milyen praktikákkal javíthatunk az evéshez kapcsolódó konfliktusainkon? Összeállításunkból mindezekre választ kaphattok. CsaládOrigo

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.