Egy évek óta húzódó, vélhetően precedenst teremtő ügy végére került pont múlt héten, amikor El Salvadorban felmentették Evelyn Beatriz Hernandezt, akit korábban vetélése miatt ítéltek el.

Evelyn mindössze 18 éves volt, amikor a helyi banda tagjai többször is megerőszakolták. Az esetnek a hatóságoknál nincs nyoma, mivel megfenyegették a fiatal lányt és családját is. A szörnyű tett nem múlt el azonban nyomtalanul, Evelyn terhes lett, de állítása szerint erről ő nem tudott. Pár hónappal később erős alhasi fájdalommal ment ki otthona kültéri vécéjébe, ahol elájult. Édesanyja talált rá, aki nagyon megrémült, mivel Evelyn körül minden csupa vér volt. Kórházba került, ahol az orvosoktól tudta meg, hogy gyermeket szült. A 32 hetes kicsi élettelen testét később a vécé tartájában találták meg.

A vizsgálatok már akkor kimutatták, hogy az újszülött természetes halált halt – vagy már a méhben vagy szülés közben –, a rendőrség mégis letartóztatta a fiatal lányt abortusz gyanúja miatt. A vád hamarosan csecsemőgyilkosságra változott, amiért akkor a maximálisan kiszabható büntetés 30 év volt.

Közel 3 év után felmentették a csecsemőgyilkossággal vádolt Evelyn HernandeztForrás: AFP/Oscar Rivera

Az ügyészek azzal érveltek, hogy Evelyn már a terhessége alatt veszélyeztette gyermekét, hiszen nem járt vizsgálatokra. A lány azonban állította, nem is tudott terhességéről.

Ha tudtam volna, hogy terhes vagyok, örömmel vártam volna a szülést

– nyilatkozta a lány korábban a BBC értesülései szerint.

Az akkori perben a bíróság kijelentette, Evelyn tudott arról, hogy gyermeket vár, és miután házuk vécéjében megszülte, megölte a csecsemőt, majd testét elrejtette. 2017 júliusában 30 évre ítélték, amiből végül csak 33 hónapot töltött le.  

Ügyének újratárgyalása idén februárban kezdődött, ami végül a most 22 éves Evelyn felmentésével zárult. A bizonyítékok egyértelművé tették, hogy a pici a szülés közben vesztette életét.

El Salvadorban a legszigorúbb az abortusztörvény: 1998 óta tilos a terhesség-megszakítás – vérfertőzés, életveszély vagy erőszak sem lehet indok –, az a nő, aki mégis megteszi, 8 év börtönre ítélhető. Sajnálatos módon sok vetélést is „házi” abortusznak könyvelnek el. Ezen kíván változtatni az új elnök, Nyaib Bukele, aki maga is ellenzi az abortuszt, de együttérez az elvetélt nőkkel:

Ha egy szerencsétlen nő elvetél, automatikusan abortusszal gyanúsítják. Ez társadalmi igazságtalanság – jelentette ki korábban az elnök.

A női aktivisták a terhesség-megszakítással kapcsolatos törvények enyhülésében bíznak.