Ahogy a divat, az ideálisnak vélt női testalkat is gyakran változott az elmúlt évtizedekben, és az sem volt ritka, hogy teljesen egészségtelen elvárásokat támasztottak a nők felé. Kíváncsiak leszünk, hogy a 2020-as években milyen ideál lesz a nyerő, de reméljük, az egészséges testképet fogja támogatni. 

 • Az 1910-es évek a fűző időszaka, a darázsderéké, ami nem mellesleg sok egészségi problémát okozott a nőknél. A kor szépségideálja Camille Clifford.
Camille CliffordForrás: Getty Images
 • Az 1920-as években főként az első világháború hatása érződött a női ideálon. A nők kiszabadultak a szoros fűzőből, sokkal egyszerűbb, egyenes szabású ruhákat viseltek. Az ideális testkép kissé maszkulinabb, fiúsabb lett. A kor szépségideálja Alice Joyce.
Alice JoyceForrás: Getty Images/Hulton Archive
 • Az 1930-as évekre újabb 180 fokos fordulatot vett az ideál, visszatértek a teltebb, formák. A kerek idomok között újra hangsúlyozták a vékony csípőt, de azért már nem olyan durván, mint a fűzős évtizedben. A szépségideál ekkor Jean Harlow.
Jean HarlowForrás: AFP/Collection Christophel/© MGM/Mgm
 • Az újabb világháborúval újfent egyszerűsödött a női divat. Az 1940-es években az ing és a blézer volt az uralkodó, a csípő hangsúlyozása viszont újra nagy trend lett. A kor szépségideálja természetesen Katherine Hepburn.
Katherine HepburnForrás: Getty Images
 • Az 1950-es években csúcsosodott ki újra a darázsderék, hiszen Marilyn Monroe-nak köszönhetően a 90-60-90 lett az ideális női forma. A homokóra alkat volt minden nő vágya.
Marilyn MonroeForrás: Getty Images/2011 Getty Images/L. J. Willinger
 • Az 1960-as évekre újabb ideál született Twiggynek köszönhetően. A domborulatok helyét a vékony, csontos, fiús alkat vette át, na és persze a rövid frizura.
TwiggyForrás: Getty Images, Northfoto
Így írta át a divat történelmét Twiggy, a világ első szupermodellje
Hatalmas őzikeszemek, rövid haj, extrémen vékony testalkat, ő volt Twiggy, aki az 1960-as években meghódította az egész világot, hatására éles kanyart vett a divat története. Ismerd meg modellkarrierjének történetét!
 • A túlzottan sovány lányok ideje hamar lejárt, az 1970-es évekre a sportosabb, kellemesen izmos, egészségesebb testalkat vált ideállá. A korszak megtestesítője Farrah Fawcett.
Farrah FawcettForrás: Getty Images, AFP
 • Az 1980-as években is menetelt tovább a sportos irány, de már a némileg karcsúbb test volt az elvárás. Ez az évtized az aerobikláz, azaz Jane Fonda időszaka, na és persze az első szupermodelleké, mint Elle MacPherson, Cindy Crawford és Naomi Campbell.
Elle MacPherson és Cindy CrawfordForrás: Northfoto, Getty Images
Így néztek ki a szupermodellek, amikor először léptek kifutóra

A leghíresebb topmodellek is egy első fotózással és egy első kifutós szerepléssel kezdték a pályát. Az első híres manökenekről, a kilencvenes évek szupermodelljeiről, a kétezres és az elmúlt évek felfedezettjeiről mutatjuk most meg, hogy néztek ki, amikor először lépdeltek végig a kifutón.

 • Két évtizednyi egészéges testkép után az 1990-es években visszatértek a zörgő csontok, a kissé beteges kinézet, vagyis a "heroin chic", amelynek Kate Moss volt a megtestesítője.
Kate MossForrás: Getty Images
 • A 2000-es években még mindig a túl vékony volt az alapvető elvárás, és középpontba került az izmos, de mindenképpen nagyon lapos has. Gondolj csak Britney Spears és Christina Aguilera hasvillantós szettjeire. 
Christina Aguilera és Britney SpearsForrás: AFP
 • Eljutottunk a 2010-es évekhez, vagyis napjainkhoz, amikor megint csak nagyon egyértelmű és uralkodó trend lett a gömbölyded forma. Széles csípő, nagy popsi, nagy mellek, ha lehet, egészséges életmóddal párosítva. Az ideált természetesen Kim Kardashian és Kylie Jenner jegyzi.
Kim Kardashian és Kylie JennerForrás: Getty Images
Kim Kardashian kontra Emily Ratajkowski – avagy a kor két szépségideálja


Még nem látott olyat a világ, hogy két ennyire élesen különböző szépségideál határozta volna meg az éppen uralkodó testképet. A Kardashian család az elmúlt években visszahozta a korábban etalonnak számító gömbölyded vonalakat, de emellett a korábbi évtizedben jellemző, igencsak vékony testalkat is domináns maradt. Neked melyik jön be jobban?