Depresszió űző finomságok - melegítsd fel magad a borús őszi napokon

depresszió almáspite
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A hűvös őszi napokon nincs is jobb, mint egy finom forró pite vagy egy nagy bögre gőzőlgő forrócsoki. Összegyűjtöttünk 3 isteni receptet, amik megidézik az évszak hangulatát és elűzik a hideg okozta depressziódat is.

Klasszikus amerikai almáspite

Amerikai almáspite Forrás: Shutterstock

360 g kockázott vajat dolgozzunk össze 500 g liszttel, 1 tojássárgájával, fél teáskanálnyi sóval és 120 g cukorral. A vaj maradjon darabos, ne olvadjon el. Adjunk a tésztához 60 ml hideg vizet, majd dolgozzuk további 2 percig, ezután tekerjük folpackba és 1 órát pihentessük hűtőben. Melegítsük elő a sütőt 180 fokra, majd a két részre osztott tésztát nyújtsuk lisztes felületen nagyobbra, mint a piteforma. A kinyújtott tészták közül az egyiket lisztezzük be mindkét oldalán, majd helyezzük a formába, nyomkodjuk le a széleit. A túllógó részeket vágjuk le. A tészta tetejére helyezzünk sütőpapírt és töltsük meg száraz babbal. Tegyük az alapot a sütőbe 10 percre. Hámozzunk meg, csumázzunk ki és negyedeljünk fel 8 almát. A negyedeket ezután vágjuk vékony szeletekre. Egy tálban keverjük össze az almát egy fél citrom levével, egy fél teáskanálnyi őrölt fahéjjal, egy fél kávéskanálnyi őrölt szerecsendióval, 2 evőkanálnyi liszttel, 50 g cukorral és 100 g barna cukorral. A sütőből kivett alapról távolítsuk el a papírt és a babot, majd töltsük meg az almás keverékkel. 40 g vajat tegyük az alma tetejére. A tészta másik, még nyers felével fedjük le a pitét, középen vágjuk egy kis lyukat. 1 teáskanálnyi vizet keverjünk össze egy tojásfehérjével, majd kenjünk meg a pite tetejét. Tegyük sütőbe a pitét, 180 fokon 50-55 percig süssük, míg aranybarna nem lesz a teteje. Melegen a legfinomabb, de a forró gyümölcsös szószok, lekvárok vagy a gőzölgő almacider is jól illik hozzá.

Az édes gyerekkor íze - ínycsiklandó forrócsoki

Házi forrócsoki Forrás: Shutterstock

Aprítsunk fel 100 g étcsokit. Közben egy edényben közepes hőfokon melegítsünk fel 600 ml tejet, amihez adjunk hozzá 2 csillagánizst és négy szegfűszeget egy teatojásban. Ezután adjuk hozzá a csokit és kevergessük, amíg el nem olvad a csokoládé. Hagyjuk melegedni 5-10 percet folyamatos kevergetés mellett. Habverővel verjünk fel 100 ml habtejszínt. Vegyük ki a teatojást a forró csokiból, melyet öntsünk csészékbe. A csoki tetejére halmozzuk a tejszínt. A csokis macaron illik hozzá a legjobban, de a gyümölcsös ízek – például az erdei gyümölcs vagy a narancs - is jó választásnak bizonyulhatnak.

Chilis-gyömbéres sütőtökkrémleves

Chilis-gyömbéres sütőtökkrémleves Forrás: Shutterstock

3 kisebb hagymát, 25 g gyömbért és egy chilit vágjunk apróra. Egy közepes méretű Hokkaido tököt vágjuk félbe, kanállal szedjük ki a magokat, majd vágjuk kockára a tököt. Olajon pirítsuk meg a hagymát, a gyömbért és a chilit, majd ízlés szerint adjunk hozzá cukrot, sót, borsot. Öntsünk 100 ml fehérbort és 600 ml zöldségalaplevet az edénybe, majd lefedve főzzük alacsony fokozaton 20-25 percig. 200 ml kókusztej hozzáadása után főzzük további 5-6 percig. Vegyük le a tűzhelyről és botmixer segítségével pürésítsük az ízletes őszi levest.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.