Magyarországon évente mintegy 25 ezer ember esik hirtelen szívhalál áldozatául. Amikor társunk összeesik az utcán, az esetek 90%-ában felkészületlenségünk és félelmünk miatt meg sem próbálunk segíteni, pedig újraélesztés esetén a túlélési esélyeket a gyorsan megkezdett mellkasi nyomások szakszerűsége határozza meg.

Érdekes tény, hogy minél több ember áll körbe egy baleseti sérültet, annál kisebb az esély arra, hogy valaki a segítségére siet. Életbevágóan fontos lenne, hogy mindenki többet tudjon az újraélesztés technikájáról, és ha baj van, merje is használni a megszerzett tudást.

A statisztikák szerint négyből három szívleállás otthon következik be, és ha valamelyik családtag nem ismeri az újraélesztés legegyszerűbb módját, akkor szerettének drasztikusan csökken a túlélés esélye.

A mellkas másodpercenként körülbelül kétszeri, erős, 5-6 centiméter mélyre történő ütemes benyomásával – akár szájból szájba történő lélegeztetés nélkül is – életben lehet tartani a bajbajutottat addig, amíg megérkeznek a mentők.

Az Országos Mentőszolgálat Alapítvány napirenden tartja a laikus újraélesztés ügyét, és
minden évben, október 16-án külön is felhívja rá a figyelmet!

Ebben ez évben egy hétköznapi hős bemutatásával. Aki a rövid videóban megszólal, egy átlagos napon hazafelé tartott az autópályán, amikor egy közlekedési baleset tanúja lett. S végül ő lett az, aki a baleset áldozatát újraélesztette. Életet mentett. A videóban így fogalmaz:
„Ránéztem, és azt mondtam magamnak: én ez nem tudom megtenni. Aztán a következő pillanatban nekiálltam..."

Az Európai Újraélesztési Társaság javaslatára létrejött világnap az újraélesztés módszereire, és az azonnali segítségnyújtás fontosságára hívja fel a figyelmet. Idén minden eddiginél több, mintegy

136 mentőállomás várja az érdeklődőket azzal a céllal, hogy elsajátítsa az újraélesztés lépéseit!Az állomások listája ide kattintva érhető el!

Tanuld meg te is az újraélesztést, és töltsd le a Szív City nevű életmentő alkalmazást, amelynek az a lényege, hogy ha valaki rosszul lesz az utcán, a mentők riasztása után az eset ötszáz méteres körzetében tartózkodó felhasználóknak is értesítést küld, így a "laikus életmentők" elkezdhetik az újraélesztést a mentők kiérkezéséig! MERJ CSELEKEDNI!