Október 16.: Ma van az újraélesztés nemzetközi napja!

életmentés szívleállás világnap újraélesztés október
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Magyarországon évente mintegy 25 ezer ember esik hirtelen szívhalál áldozatául. Amikor társunk összeesik az utcán, az esetek 90%-ában felkészületlenségünk és félelmünk miatt meg sem próbálunk segíteni, pedig újraélesztés esetén a túlélési esélyeket a gyorsan megkezdett mellkasi nyomások szakszerűsége határozza meg.

Érdekes tény, hogy minél több ember áll körbe egy baleseti sérültet, annál kisebb az esély arra, hogy valaki a segítségére siet. Életbevágóan fontos lenne, hogy mindenki többet tudjon az újraélesztés technikájáról, és ha baj van, merje is használni a megszerzett tudást.

A statisztikák szerint négyből három szívleállás otthon következik be, és ha valamelyik családtag nem ismeri az újraélesztés legegyszerűbb módját, akkor szerettének drasztikusan csökken a túlélés esélye.

A mellkas másodpercenként körülbelül kétszeri, erős, 5-6 centiméter mélyre történő ütemes benyomásával – akár szájból szájba történő lélegeztetés nélkül is – életben lehet tartani a bajbajutottat addig, amíg megérkeznek a mentők.

Az Országos Mentőszolgálat Alapítvány napirenden tartja a laikus újraélesztés ügyét, és
minden évben, október 16-án külön is felhívja rá a figyelmet!

Ebben ez évben egy hétköznapi hős bemutatásával. Aki a rövid videóban megszólal, egy átlagos napon hazafelé tartott az autópályán, amikor egy közlekedési baleset tanúja lett. S végül ő lett az, aki a baleset áldozatát újraélesztette. Életet mentett. A videóban így fogalmaz:

„Ránéztem, és azt mondtam magamnak: én ez nem tudom megtenni. Aztán a következő pillanatban nekiálltam..."

Az Európai Újraélesztési Társaság javaslatára létrejött világnap az újraélesztés módszereire, és az azonnali segítségnyújtás fontosságára hívja fel a figyelmet. Idén minden eddiginél több, mintegy

136 mentőállomás várja az érdeklődőket azzal a céllal, hogy elsajátítsa az újraélesztés lépéseit!

Az állomások listája ide kattintva érhető el!

Tanuld meg te is az újraélesztést, és töltsd le a Szív City nevű életmentő alkalmazást, amelynek az a lényege, hogy ha valaki rosszul lesz az utcán, a mentők riasztása után az eset ötszáz méteres körzetében tartózkodó felhasználóknak is értesítést küld, így a "laikus életmentők" elkezdhetik az újraélesztést a mentők kiérkezéséig! MERJ CSELEKEDNI!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.