10 tipp - Így varázsolj tágas otthont apró lakásból

Forrás: Shutterstock -
otthon tippek trükkök tágas otthon
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Mindössze 40 négyzetméteres az otthonod? Segítünk, hogy kényelmes és tágas hatást keltsen. Így alakítsd át!

Sokan küzdenek helyhiánnyal apró otthonukban. Nem kell azonnal lakásváltáson gondolkozni, számos olyan trükk létezik, amivel apró életterünkből tágas otthont varázsolhatunk.

Összeszedtünk néhány olyan megoldást, amiket saját kezűleg te is el tudsz végezni otthonodban, komolyabb anyagi megterhelés nélkül.

Tükröm, tükröm

Forrás: Shutterstock

Ezeréves lakberendezés trükk, mégis az egyik leghatásosabb kis terek esetén, ha ízléses és stílusazonos tükröket helyezünk el otthonunk különböző pontjain. Minél nagyobb felületre helyezzük a tükröt, annál tágabb hatást kelt az adott lakótér.

Szögletes helyett kerek

Ha mindenképpen szeretnénk különálló étkezőasztalt az otthonunkba, szögletes forma helyett mindenképpen kör alakút válasszunk és abból is a kisebb méretet. Rengeteg helyet spórolhatunk ezzel az apró megoldással.

Fúrd fel a falra

Indokolatlanul sok helyet foglalhat el a tv-állvány vagy komód, amire elektronikai eszközeinket tesszük. Ennek elkerülése érdekében nemes egyszerűséggen fúrjuk fel a falra a tv-t. Nagyon sok helyet sprórolhatunk ezzel a megoldással, arról nem is beszélve, mennyire divatos manapság a falra tenni a tévét.

Mobil dolgozószoba

Ha már a falra fúrásnál tartunk, nem csak a tévét rögzíthetjük függőlegesen, hanem asztalkánkat is. Válassz lehajtható asztalt, rögzítsd a falon és egyetlen mozdulattal varázsolhatsz magadnak dolgószobát a nappaliból.

Daybed

Forrás: Shutterstock

Ha egyetlen szobából áll az otthonod, semmiképp se szaladsz el a daybed, azaz a kanapéágy vásárlását. Ezzel a kétfunkciós bútordarabbal néhány mozdulattal alakíthatod át nappalidat hálószobává.

Sötét helyett világos

Vizuálisan tágíthatsz kis lakásod terein, ha világos falakat és padlót választasz. A sötét árnyalatok összenyomják a teret, ezáltal még kisebbnek érezheted otthonodat. Figyelem, kis terek esetén kerüljük a nagy mintázatú tapétákat és függönyöket.

Függőleges vonalak

Ha függönyt is szeretnél otthonodba, jó ötlet, ha függőleges mintázatút választasz, ugyanis ezek a vonalak optikailag nyújtják a teret.

Ne zsúfolj össze mindent

Forrás: Shutterstock

Kis lakások esetén a legfontosabb, hogy olyan funkcionlás bútordarabokat válassz, amik nem foglalnak nagy teret, általakíthatók, összecsukhatók. A többfunkciós megoldások mellet fontos, hogy ne zsúfold tele a lakást. Csak annyi bútort helyezz el, amennyi tényleg szükséges. Dekorációval és színekkel tedd hangulatossá otthonodat, ne felesleges bútordarabokkal.

Használj ki minden centimétert

Érdemes asztalos mester segítségét kérni a bútorok elészítésében, így ugyanis minden apró felületet ki tudsz használni, legyen az lépcső alatti rész vagy egy sarok.

Falak nélkül

Ha túl sok helyiségre van tagolva otthonod, nemes egyszerűséggel szabadulj meg néhány olyan választófaltól, amire statikailag lehetőseged van. Minél kevesebb az elválasztás, annál nagyobb a térérzet.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.