Már fiatalon megalapozhatod azt, hogy aktív maradj idősebb korodban is

Forrás: pxhere.com -
fiatal időskor
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Bár egy nemrégiben készült kutatás szerint a nők sokkal aktívabban képzelik el a nyugdíjas kort, mint a férfiak, igen eltérő, hogy ki mit tervez ezekre az éveire: olvasás, kertészkedés, édes semmittevés, utazás, kötögetés vagy akár az unokákkal szervezett programok. Egy azonban kétségtelen - mindenki boldog, kiegyensúlyozott, egészséges és anyagilag biztonságos időskorra vágyik. Schaub Erika személybiztosítási igazgató  arról beszélt, hogy mit tehetünk azért, hogy szépkorúként élhessük át majd életünk egyik legaktívabb és legizgalmasabb időszakát. 

A napi rutin megtartása

A munka világából kikerülve sokan depresszióba esnek, feleslegesnek és haszontalannak érzik magukat, aminek az egyik oka az, hogy a nyugdíjba vonuláskor a legtöbben feladják az addig megszokott napi rutinjukat.

Fontos, hogy a testi és lelki egyensúly megőrzése érdekében valamelyest tartsuk magunkat a megszokott időbeosztásunkhoz, azt alakítsuk át az új életvitelünknek megfelelően.

Az egész életünket végigkísérő bioritmus kizökkenthetetlensége ezért fontos minden korosztály számára – legyen szó munkanélküliekről, kismamákról vagy éppen friss nyugdíjasokról. Az elintézendő ügyeket a délelőtt folyamán tudjuk le, a szabadidős tevékenységek, a kikapcsolódás pedig maradjon meg délutánra.

A szellemi stimuláció fontossága

A mentális stimulációra is megéri szánni az időnkből, legyünk akár fiatalok, akár idősek, hisz így a demencia, sőt az Alzheimer esélye jelentősen csökkenthető.

A szellemi frissesség megőrzésére ideális lehet minden olyan tevékenység, mely a memóriát és a kissé berozsdásodott agytekervényeket tréningezi

, így itt az ideje, hogy elővegyük a ki nem olvasott köteteket, beiratkozzunk a helyi könyvtárba, sakkal vagy rejtvényekkel teszteljük problémamegoldó képességünk.

Éljen az élethosszig tartó tanulás

Az LLL, azaz lifelong learning, az élethosszig tartó tanulás segíthet abban, hogy új vagy elfeledett készségekre, képességekre tegyünk szert – ez pedig minden életkorban növelheti önbizalmunkat, életkedvünket.

Az új tudás megszerzése nem csak sikerélményt adhat, de a kognitív funkciók szinten tartásában, fejlesztésében is segítségünkre lehet.

Szépkorúként érdemes például új receptekkel kísérletezni, de az idegen nyelvek és hangszerek megismerése mellett a technológia újdonságaival is megéri lépést tartani.

Forrás: pxhere.com

Fizikailag aktívan

Köztudott, hogy a testmozgás évekkel hosszabbíthatja meg az életünket, hisz fittebbé tesz és számos betegség kockázatát csökkenti. A legjobb az, ha az egész életünket végigkíséri a mozgás, de nyugdíjasként sem késő elkezdeni. Persze nem arra kell gondolni, hogy lehetetlen és fizikailag megerőltető kihívásokba vessük bele magunkat.

Napi fél óra könnyed mozgás segíthet, hogy gondoskodjunk csontjainkról, az erőnk és egyensúlyunk megőrzéséről, a szívproblémák megelőzéséről, a koleszterinszint kiegyensúlyozásáról, a demencia kockázatának csökkentéséről.

Tökéletes választás lehet a túrázás, a tánc, a kerti munka, a jóga, a tai chi, az úszás vagy a jogging, melyek nem csak a jellemzően aktívabb hölgyeknek lehetnek ideálisak, de az urak is találhatnak kellemes kikapcsolódást biztosító sportágat.

Társaságban jobb

Mentális és fizikális jólétünk érdekében koncentráljunk a minőségi időtöltésre, a másokkal együtt átélt élményekre. A család és a baráti körünk mellett minden életszakaszunkban tanácsos az aktív életmód érdekében új ismeretségeket kötnünk.

Soha nem késő új kihívásokat, hobbikat és ezekhez társat keresni!

A szenior korosztály számára a depresszió és egyedüllét csökkentésében tökéletes szolgálatot tehet egy társastánc tanfolyam, egy könyvklub vagy az ingyenes múzeumi programok. Hazánkban is egyre inkább kezd elterjedni az önkéntesség, mely nem csak társaságot biztosíthat magányos napjainkon, de hasznosnak, értékesnek, megbecsültnek és boldogabbnak érezhetjük magunkat, ha élettapasztalatunkat, tudásunkat vagy időnket mások megsegítésére, mentorálására használjuk.

Öngondoskodás nélkül nem megy

Az aktivitás megőrzése nem csak elhatározás kérdése. A munkaviszony ideje alatt megkezdett takarékoskodás kiemelt szerepet játszhat abban, hogy nyugdíjas éveinket milyen életkörülmények között tölthetjük.

Az aktív életmód biztosításához, a problémamentes mindennapokhoz szükséges anyagi fedezet mellett azzal is számolnunk kell, hogy a modern orvostudomány, a gyógyszerek, a táplálkozás mind hozzájárulnak ahhoz, hogy egészségesebb és ezáltal hosszabb életet élhessünk.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.