Különös bejelentést tett csütörtökön a brit zenekar: klímakutatókkal kívánják vizsgálni, hogy turnéjuknak milyen hatása van a klímaváltozásra. A zenészek a Manchesteri Egyetem klímakutatóival fogtak össze, hogy a zeneipar környezetre gyakorolt káros hatását vizsgálják, továbbá, hogy megoldást találjanak ezen káros hatások csökkentésére. 

A Massive Attack zenészei aggódnak amiatt, hogy turnéiknak milyen hatása van a bolygóra. úgy vélik, túlságosan nagy ökológiai lábnyomot hagynak fellépéseikkel. Ezért megbízták a Manchesteri Egyetem tudósok, közgazdászok, mérnökök és társadalomkutatók alkotta Tyndall Klímakutató Intézetét, hogy térképezze fel a turnék szénlábnyomát és mutasson be olyan opciókat, amelyek révén az jelentősen csökkenthető.

Massive AttackFotó: Koncz Márton

Chris Jones, a Tyndall Klímakutató Intézet munkatársa szerint minden iparágnak más-más mértékű a széndioxid-kibocsátása. „Szükségünk van ilyen együttműködésekre, hogy átfogóan tudjuk vizsgálni a széndioxid-kibocsátás csökkentésének lehetőségeit" - tette hozzá. A kutatók adatokat gyűjtenek a Massive Attack turnéi során a zenekar utaztatásáról, a produkcióról, a közönség utazásáról és a koncertek helyszíni hatásairól.

A Massive Attack végső célja, hogy iránymutatással szolgáljon a szélesebb zeneipar számára arról, hogyan lehetne a negatív környezeti hatásokat csökkenteni.