Decemberi bakancslista - Ezek nélkül nincs karácsony!

karácsony december ünnep család bakancslista
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Közeleg a karácsony. A bevásárlóközpontok hangszóróiból duruzsolnak a karácsonyi dalok, a városok főterei fényben úsznak. Néha viszont még ez is kevés, hogy elérjen minket a valódi ünnepi hangulat, hiszen állandóan ajándékok, dekorációk, az ünnepi menü hozzávalói után rohanunk. Hogy a december második fele ne csak a stresszről és a kapkodásról szóljon, összegyűjtöttünk néhány ötletet, amelyekkel garantálhatjuk a meghitt készülődést.

Készíts ajándékot vagy karácsonyi díszeket!

Mielőtt kifogásokat keresnél és azt hangsúlyoznád, mennyire nem mozogsz ügyesen a DIY világában, le kell szögeznünk valamit. Amikor egy ünnepre készülődsz és te magad hozol létre egy díszt vagy egy ajándékot, nem az a fontos, hogy a végeredmény úgy nézzen ki, mintha profi készítette volna. Sokkal lényegesebb, hogy az elkészítés közben az alkotásra fordítsd a figyelmed, az energiád, az időd! Lényegülj át, és légy büszke magadra! No meg próbálj örömöt okozni a megajándékozottnak!

Süss mézeskalácsot!

A mézeskalács az a sütemény, amely nélkül elképzelhetetlen a karácsony. Ahogy az illata betölti a lakást, a szívünk megtelik melegséggel. Ha a gyerekeket is bevonjuk a tésztanyújtásba, szaggatásba, közös családi programnak sem utolsó tevékenység.

A mézeskalács nélkül elképzelhetetlen a karácsony Forrás: Shutterstock

Találkozz ritkán látott barátokkal, rokonokkal!

Bár az év vége felé legtöbbünknek sűrű a programja, érdemes néhány órát arra szánnunk, hogy régi barátainkkal, távolabbi családtagjainkkal találkozzunk. Egy meghitt beszélgetés többet ér, mint a méregdrága ajándék. Ne hagyjuk, hogy a mindennapos mókuskerék bedaráljon minket! Legalább egy évben egyszer vegyük magunknak a fáradtságot, hogy útnak induljunk, és felkeressük a számunkra fontos személyeket!

Nézegess családi képeket!

Ahogy telnek az évek, egyre többen lesznek, akik már nem ünnepelhetnek velünk. Egy gyertyagyújtás a szeretet ünnepén, néhány kedves történet, anekdota – ha csak gondolatban is – visszahozhatja az elveszített személyeket. Ha egy kicsit elérzékenyülsz, az is teljesen rendben van.

Hallgass karácsonyi dalokat! Énekeljen együtt a család!

A zene már önmagában befolyásolja a hangulatunkat. Ha éneklünk, sokat tehetünk testi-lelki jóllétünkért. Ha még ráadásul másokkal együtt dalolunk, fantasztikus energiák szabadulnak fel. Ez pedig jól jöhet a sötét, hideg téli napokon.

Igyál forralt bort, forró csokit vagy meleg teát!

Az ünnepet akkor tudjuk igazán átélni, ha minél több érzékszervünkre hat. Karácsony környékén az illatok és az ízek kiemelt szerepet kapnak. A hideg estéken egy bögre forralt bor vagy kakaó segít felmelegedni – legyél akár egy karácsonyi vásárban vagy otthon, a kanapén.

A hideg estéken egy bögre forralt bor vagy kakaó segít felmelegedni Forrás: Shutterstock

Nézz karácsonyi filmeket!

Hollywood számos szórakoztató, nevettető vagy éppen megindító alkotással segíti a az ünnepre hangolódást. Biztos neked is van olyan kedvenced, ami nélkül nem tudod elképzelni az adventet. A Grincs, a Holiday, az Igazából szerelem vagy a Reszkessetek betörők! hoz lázba? Helyezkedj kényelembe, és hagyd, hogy a néhol túlzó klisék magukkal ragadjanak!

Jótékonykodj! Vállalj önkéntes munkát!

Gyakran halljuk, hogy jobb adni, mint kapni. Az ünnepek idején ez még inkább igaz. Keresd azok társaságát, akik magányosak, elesettek és próbáld örömmel megtölteni az ünnepüket! Ossz ételt vagy csak beszélgess egy idősotthon lakóival! Hidd el, valakinek ez is sokat jelent!

Relaxálj, lazíts, töltekezz!

Az év végi hajrá munkahelyen, családban egyaránt stresszes időszak lehet. Ha megoldható, kerüld el a felesleges konfliktusokat és pihenten vágj neki az ünnepi finisnek! Mártózz meg egy kád forró vízben, gyújts mécsest, párologtass téli illatokat vagy egyszerűen csak sétálj egy nagyot!

Menj ki a szabadba!

Ha már kilépsz a négyfal közül, élvezd a téli időjárást! Építs hóembert, hógolyózz, szánkózz, korcsolyázz! A mozgás segít a téli depresszió, egyhangúság leküzdésében. Nézegess karácsonyi fényeket a városban!

Mozdulj ki, nézegess karácsonyi fényeket a városban Forrás: Shutterstock

Vegyél részt városi adventi gyertyagyújtáson!

A decemberi időszakot már azzal is meghitté tehetjük, ha vasárnaponként – otthonunk falai között – elcsendesedünk az adventi koszorú mellett. Azzal viszont még hangulatosabbá tehetjük a várakozást, ha egy nagyobb közösségben gyújtunk gyertyát. Másokkal együtt megérezni az ünnep közeledtét, igazán felemelő élmény.

Írj hálanaplót!

A karácsonyi tennivalók, az ajándékok utáni hajsza során gyakran elfelejtjük, miről is szól az ünnep. Érdemes egy pillanatra megállnunk, és végiggondolnunk, milyen sok jó dolog vesz minket körbe. Amíg vannak szerető családtagok körülöttünk, akikre számíthatunk, amíg jut étel az asztalunkra és fedél van a fejünk felett, fontos, hogy hálát adjunk ezekért. Nem mindenki olyan szerencsés, hogy része legyen ezekben.

+ Szervezz dísz- vagy süticserét!

Miközben a karácsony sokaknak egyet jelent az esztelen pénzszórással, fogyasztással és ezzel együtt a bolygó károsításával, új dolgok helyett részesítsd előnyben a használt tárgyakat – legyen szó ünnepi ruhákról vagy díszekről! Az is jó ötlet lehet, ha süticserét szervezel, így több fajta finomság édesítheti meg az ünnepeket. Ráadásul egy cserélgető buli jó lehetőséget teremt arra is, hogy összehozza a rég látott barátokat.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.