A törvény azonban szabadságvesztéssel fenyegeti azt, aki segíti az öngyilkosságát.

Egy angol férfinél ritka mozgásszervi betegséget állapítottak meg, mely hatására már teljesen lebénult. Nem szeretne így tovább élni.

Az 59 éves Michael Askham 2018 októberében vette észre magán a motoneuron-betegség első jeleit. A motoneuron-betegségnél a beteg központi idegrendszerének mozgató idegsejtjei fokozatosan elkezdenek pusztulni, ami hatására az illető teljesen mozgásképtelenné válik. Michael eleinte zavarosan beszélt, majd rohamosan romlott az állapota. Egy hónap után már nem tudott dolgozni, így elhatározta, hogy nem akarja megvárni azt, amíg teljesen életképtelen lesz és a saját nyálába megfullad.

Meg akar halni, ezért nem eszik a férfi (Illusztráció)Forrás: Shutterstock

Angliában azonban tilos az eutanázia, és ha esetlegesen teljesen mozgásképtelen lesz az adott személy, aki segít, a tervében börtönbüntetést kaphat. Így azt megoldást találta, hogy saját magát éhezteti halálra.

Lassan az élet összes részét elveszi tőlem a betegség. Szocializálódás, éneklés, evés, ivás, futás, sétálás, gitározás, munka és a vezetés. Az élet már nem ad nekem annyi élvezetet, hogy tovább akarjam folytatni - fejtette ki az Independentnek.


Michael célja ezzel a törvény módosítása, ugyanis szerinte mindenkinek saját joga eldönteni, hogy együtt akar e élni a betegséggel vagy nem.