Ha nemcsak helyesen szeretnél táplálkozni, de bélflórád is támogatnád, érdemes olyan élelmiszereket választani, amelyekkel két legyet üthetsz egy csapásra. Mutatjuk, melyek ezek!

A probiotikum tartalmú ételekkel azért járunk jól, mert nemcsak ízletes finomságokkal telítődünk, hanem jó baktériumokkal is – melyek segítenek kialakítani a gyomor egészséges egyensúlyát.

Lássuk, miből válogathatunk!

Joghurt: A joghurt a probiotikumok legismertebb forrása. A „jó" baktériumok hozzájárulnak ahhoz, hogy gyomrunkban meglegyen a kényes, egészséges egyensúly. A probiotikumok tanulmányok szerint segítenek az laktóz intolerancia csökkentésében is. A hasmenést, a gázképződést és egyéb gyomorproblémákat is enyhítik. Az élő és aktív kultúrákra mindig rábízhatjuk magunkat!

A joghurt a gyomorproblémákat is enyhíti.Forrás: Shutterstock

Savanyú káposzta:Válasszuk a nem pasztőrizált változatot! Ez a folyamat ugyanis elpusztítja az aktív, jó baktériumokat. A savanyú káposzta és koreai „testvére", a kimchi immunerősítő vitaminokkal van tele, melyek távoltartják a fertőzéseket.

A savanyú káposzta elpusztítja az aktív, jó baktériumokat.Forrás: Maciej Czekajewski / Shutterstock


Lágy sajtok: Az emésztés szempontjából jó választások, ám nem minden probiotikum éli túl az utat gyomrunk és beleink felé. Tanulmányok szerint ugyanakkor a fermentált, lágy sajtokban levők – amilyen a Gouda – elég kitartóak ahhoz, hogy elérjék a célt.

A gouda sajt az emésztés szempontjából jó választás.Forrás: Origo