A szép sminkhez több dolog is elengedhetetlen. Megfelelően előkészített bőr, jó minőségű festékek és nem utolsó sorban helyesen megválasztott sminkecsetek. Nem mindegy ugyanis, mit hogyan és hol használsz...

A sminkecsetek repertoárja hatalmas, így választani közülük nem egyszerű. Rengeteg anyag, forma és méret létezik, ám hogy melyek a legjobbak, az sok szemponttól függ. Anyagukat tekintve általában a valódi szőrből készült ecsetek az ideálisak, velük lehet a legszebben dolgozni, az áruk azonban jóval magasabb, mint szintetikus társaiké, amelyekből manapság már szintén találni megfelelő minőségűt.
A formákat, típusokat tekintve szintén óriási a kínálat, de hogy kinek mi válik be legjobban, az egyéni ízlés és szokás kérdése. A sminkecsetek terén nincsenek kőbe vésett szabályok, viszont akinek nincs még ecsetkészlete, az a következő darabokat semmiképpen se hagyja ki az első garnitúrából.


1. AlapozóecsetEzt az ecsetet annak megfelelően érdemes kiválasztani, hogy ki milyen alapozót használ. Az alapozóecset lehet rövid szálú, kisfejű, kúp alakú és lapos, ez a típus leginkább a folyékony és krémes anyagok felhordására alkalmas, míg a kerek fejjel rendelkező és egyenesre vágott sörtéjű Kabuki ecsetek folyékonyabb vagy por állagú alapozók számára lettek kifejlesztve. Utóbbiak tökéletesen oszlatják el az anyagokat, nem csíkoznak, nem hagynak foltot, szinte láthatatlanná teszik a festékréteget az arcon.

Forrás: Shutterstock2. PúderecsetSzintén nélkülözhetetlen darabja a sminktáskának, amelynek feje viszonylag nagy, sűrű, puha sörtéi pedig általában ívesek. Különféle méretben kapható és alkalmas az arc mattítására, de akár a por állagú bronzosító felhordására is.

Forrás: Shutterstock3. PirosítóecsetNagyon hasonló, mint a púderecset, ám feje kisebb, hogy minél szebben lehessen vele felvinni a pírt az arccsontra. Formája lehet kerek vagy ferdén vágott, sőt egészen kicsi is, utóbbi a highlighter eloszlatására vagy árnyékolásra is alkalmas.

Forrás: Shutterstock4. KorrektorecsetEz a típus egy jó korrektorral együtt mesterien képes palástolni a kisebb bőrhibákat. Alakja hasonló, mint a lapos alapozóecseté, ám feje jóval kisebb és a szálai rövidebbek, hogy minél precízebben lehessen vele dolgozni olyan helyeken is, mint amilyen a belső szemzug.

Forrás: Shutterstock5. Szemhéjfestő ecsetA por állagú szemhéjfestékeket ezzel lehet legjobban felhordani a szemhéj egészére. Többféle formában kapható: lapos, ferdén vágott vagy macskanyelv alakú. Méretét tekintve is számos típus létezik: kisebb és valamivel nagyobb fejű, rövidebb és hosszabb szálú. Ebből az ecsetből érdemes többet is beszerezni és kísérletezni, hogy milyen anyagnál melyikkel a legkényelmesebb dolgozni.

Forrás: Shutterstock6. SatírecsetA színek összemosásához, az éles vonalak puhításához elengedhetetlen, de jól alkalmazható a szempillatövek árnyékolásánál is. Mérete kicsi vagy közepes, szálai tömöttek és puhák, lehet kúp alakú vagy egyenesre vágott is.

Forrás: Shutterstock7. SzemöldökecsetFőleg manapság fontos kelléke a sminkkészletnek, amikor a precízen ívelt és testesebb szemöldökök formázása divatos. Az ilyen ecset általában kicsi, lapos, sörtéi pedig rövidek, tömörek és ferdén vágottak.

Forrás: Shutterstock8. AjakecsetProfi ajakfestésnél nem lehet nélkülözni ezt az ecsetet sem. Mind a klasszikus „kitekerős" rúzsokat, mint a palettásokat ezzel érdemes felhordani, hogy a végeredmény valóban tökéletes legyen. Segítségével egyenletesen és alaposan be lehet dolgozni a festéket az ajkakba, így sokkal intenzívebb és tartósabb eredményt kapva, nem mellesleg pedig szépen lehet vele korrigálni az ajak formáját is.

Forrás: Shutterstock


A fenti 8 ecset csupán a jéghegy csúcsa, hiszen még számos olyan eszköz létezik, amelyekre szükség lehet egy profi smink elkészítéséhez, ám első lépésként ezeket érdemes beszerezni, utána pedig a végtelenségig bővíthető a készlet az egyéni igényeknek megfelelően.