Nem is olyan rejtélyes dolog, hogy mitől lesz jól működő egy házasság, vagy egy párkapcsolat. Cikkünkben olyan tanácsokat olvashattok, melyek nem jó szándékú általánosságokon nyugszanak, hanem valós adatokon.

Az 1970-es években a válási ráta az egekbe szökött, s ennek hatására százaival jelentek meg a párkapcsolatok javításával foglalkozó könyvek. Ezek közül csak egy igazán kiemelkedő született, mely valós kutatáson alapul, ez pedig nem más, mint dr. John Gottman A boldog házasság hét titka című könyve.

Dr. John Gottman a Washington Egyetem pszichológus professzora, aki 14 éven keresztül kutatta a házasságot, és ezidő alatt körülbelül 650 párt figyelt megForrás: Getty Images/2017 Randy Shropshire/Randy Shropshire

A házasságot egy meglepően egyszerű dolog teheti működőképessé. Mindössze arról van szó, hogy megtalálják annak a módját, hogyan akadályozzák meg azt, hogy az egymással kapcsolatos negatív érzéseik felülkerekedjenek a pozitív érzéseken - John M. Gottman

Dr. John Gottman a Washington Egyetem pszichológus professzora, aki 14 éven keresztül kutatta a házasságot, és ezidő alatt körülbelül 650 párt figyelt meg. Gottman 1986-ban hozta létre a Love Lab, magyarul Szeretetlabor elnevezésű laboratóriumot, ahol egy kis tóparti házban szorgosan filmezték az együtt élő párok beszélgetéseit. Ez volt az első olyan kutatási program, ahol tudományos igénnyel figyelték a valódi házastársak egymással szembeni viselkedését. A dr. Gottmannál megforduló párok legtöbbje a válás küszöbén állt, de miután elsajátították az alapelveket, még feleannyi házasság sem került újból válságba, mint amennyi a házassági tanácsadás után szokott.
A nagy véleménykülönbségek megmérgezik a házasságot?A házas felek hosszú éveket és rengeteg energiát képesek fordítani arra, hogy megváltoztassák a másikat, de a jelentős nézeteltérések az értékek és a világlátás különbözőségéből fakad, ez pedig sokat nem fog változni. A sikeres párok tudják ezt jól, és elfogadják egymást mindenestül.

A tartós és boldog házasság dr. Gottman szerint a barátságForrás: Shutterstock

A boldog házasok mindig nyíltak és őszinték egymással?Az igazság az, hogy nagyon sok jó házasságban egy csomó problémát a szőnyeg alá söpörnek. Olyan helyzetekben, amikor más párok egymás nyakának esnek. A legtöbb párkapcsolat stabil tud maradni anélkül, hogy a felek egyfolytában hangot adnának a mélyen bennük rejlő negatív érzéseknek.
De a legfontosabb, mitől lehet jó egy házasság?A tartós és boldog házasság dr. Gottman szerint a barátság. Döntő ugyanis, hogy a két fél kölcsönös megbecsülést érezzen egymás iránt, és szívesen legyenek egymás társaságában. A barátság felújíthatja a szerelmet, de védelmet nyújthat a kapcsolat ellenségessé válása ellen is. Ameddig képesek vagyunk gyengédséget és csodálatot érezni a párunk iránt, addig van remény a kapcsolat megmentésére. A házasság célját a közös törekvések adják, vagyis a pár két tagja ossza meg egymás reményeit és álmait.