Űzd mesterien a veszekedést: a béke és ne a háború legyen a cél

Forrás: Shutterstock -
vita konfliktus párkapcsolat veszekedés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Egy párkapcsolat nem létezhet nézeteltérések nélkül. Az viszont, hogy ezeket a felek miként kezelik, nagyban befolyásolja a kapcsolat sikerét, és a benne élő felek kedélyállapotát. Tanulj meg veszekedni!

Egy konfliktus a nézeteltérések vagy a hiányos, téves kommunikáció miatt alakulhat ki. Ez egyfajta harc, ami nélkül nem tudnának a párok összecsiszolódni. Egy kapcsolat elején többet engedünk, kevesebb dolog bosszant fel, csak pár hét vagy hónap után kezdődik meg az igazi párrá formálódás, ami a konfliktusoknak köszönhető. Ezek nyújtanak teret arra, hogy megbeszéljük azt, ami zavar, lefektessük a saját egyedi szabályrendszerünket. Ám, ha a veszekedésben nem figyelünk a másikra, ha sértődötten, vádaskodóan viselkedünk vagy ezeket kapjuk, akkor bizony semmi előremozdító nem lesz belőle, sőt!

Szóval az ilyen jellegű harcok egészségesek és normálisak a kapcsolatokban.

Ezeket sose csináld veszekedés közben!

  • Ne zárkózz be
  • Ne a győzelem irányítson, tehát ne akarj mindenáron nyerni
  • Ne hozz fel régi sérelmeket
  • Ne szakítsd félbe a másikat
Egy párkapcsolat nem létezhet nézeteltérések nélkül, tanulj meg veszekedni Forrás: Shutterstock

A fentiek megakadályozzák a konstruktív kommunikációt, de vannak, amik előremozdítják.

Így harcoljatok!

  • Határozzatok meg a veszekedés okát és célját
  • Használjatok én-üzeneteket
  • Próbáljátok ki az XYZ-módszert - Megfogalmazzátok azokat az érzéseket (X), amik egy konkrét esemény miatt keletkeztek bennetek (Y), és ennek a rossz érzésnek a megszűntetésére megoldási javaslatot tesztek (Z).
  • Tartsatok szünetet, ha túl ingerültté válnátok

Ne feledd, sosem késő, akár együtt megtanulni jól harcolni. Abban az esetben, ha nem érlelitek és gyűjtitek magatokban a negatív érzéseket hosszasan, ha nem vádaskodtok és a megoldás, kompromisszum a cél, a veszekedés remek dolog tud lenni egy párkapcsolaton belül.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.