Budapesten nyílik az első intézet, ahol a vakok visszakapják a látásukat

Forrás: Shutterstock -
kutatás Budapest vak
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Jövőre nyílhat Budapesten egy klinikai központ, ahol magyar betegeknek segíthetnek egy forradalmi módszerrel.

Az emberekre teljesen veszélytelen vírus adhatja vissza a vak emberek látását. Az egyedülálló gyógymódról Dr. Hillier Dániel, a TTK Kognitív Idegtudományi és Pszichológiai Intézet kutatója és a Pázmány Péter Katolikus Egyetem oktatója mesélt a Ripostnak. A kutatások alapján az emberek nagy eséllyel visszakaphatják a jövőben a látásukat. Egy különleges eljárás segítségével.

„Egy emberekre teljesen veszélytelen vírus segít nekünk ebben. Az emberek fele amúgy is találkozik vele élete során, de az emberben nem tud szaporodni.

Ezt a vírust egy injekcióval juttatjuk a szembe, és a retina megvakult, fényérzékenységét elveszített sejtjeiben beindítja egy új fehérje termelését, amely által a retina újra érzékennyé válik a fényre.

Budapesten nyílik az első intézet, ahol a vakok visszakapják a látásukat Forrás: Shutterstock

Fontos, hogy a terápiát minél hamarabb elkezdjük, amikor a beteg látása már rossz, de még nem teljesen vak, hanem a retinán a vak részek mellett még vannak fényérzékeny területek is. Ahhoz, hogy ezt a még megmaradt látást ne zavarjuk meg, új módszerünkben a kígyók hőérzékelése vezetett minket a megoldáshoz. Ezek az állatok ugyanis képesek hőérzékelő szenzorukkal az emberi szemnek láthatatlan infravörös fényt is látni, így nagyon jók például egy egér becserkészésében" - kezdte mesélni a kutató.

Ez azonban még nem teljesen elég a betegeknek szükségük lesz egy bionikus szemüvegre.

"Kamerája a normális szem számára látható világ képét átalakítja és infravörös képként a retinára vetíti. De még ez sem elég, mert túl gyenge lenne a jel ahhoz, hogy az agyunk érzékelje. Olyan lenne az élmény, mint amikor nincs antenna a kocsiban. Szól a rádió, de csak sistereg. Ezért nano, vagyis egészen aprócska méretű aranyrudacskákat is elhelyezünk a retinában, ezek szolgálnak antennaként."

Dr. Hiller Dániel elmondása alapján akik ép látóideggel rendelkeznek, illetve akik vakon születtek, alapvetően ép a látóideggel rendelkeznek. Sőt, aki megvakul, többnyire azoknak is sikeres lehet a beavatkozás. Azonban a látóideg elhalást a zöldhályog okozza, azoknak a betegeknek akiknál ez áll fenn, azon egyelőre nem lehet még segíteni, de megkezdték a kutatásokat arra is.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.