Ajánlott tápanyagok és ételek hiperaktív gyerekeknek

Forrás: Shutterstock -
hiperaktivitás család táplálkozás egészség étkezés étel viselkedési zavarok ADHD gyereknevelés gyerek
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Bizonyos kutatások szerint egyes anyagok fokozzák a hiperaktivitás tüneteit, ezért fogyasztásuk az ADHD-s gyermekek számára kifejezetten nem ajánlatos. Más élelmiszerek azonban jótékonyan hatnak az idegrendszer működésére és eredményesek lehetnek az ingerlékenységgel, a nyugtalansággal és a koncentrációzavarral szemben.

Esszenciális zsírsavak

Az idegrendszer fejlődéséhez és működéséhez elengedhetetlen, hogy megfelelő mennyiségű ómega-3 és ómega-6 zsírsavhoz jusson a szervezet, illetve kutatások szerint, ezek az anyagok hatékonyan csökkentik a hiperaktivitás tüneteit is. Az érintett gyerekekre – de valójában mindenkire - jó hatással lehet, ha heti 2-3 alkalommal fogyasztanak tonhalat, lazacot, heringet, szardíniát vagy makrélát, diót, szezámmagot, mogyorót, olívaolajat vagy ligetszépeolajat.

Az esszenciális zsírsavak hatékonyan csökkentik a hiperaktivitás tüneteit Forrás: Shutterstock

B1-vitamin

A tiamin hiánya szintén okozhat viselkedészavarokat, mivel a B1 –vitamin elengedhetetlen a központi idegrendszer működéséhez. Az elégtelen B1-vitamin szint okozhat sértődékenységet, impulzivitást, kiszámíthatatlanságot, de akár agresszív megnyilvánulásokat is. Így érdemes az étrend összeállításánál fokozottan figyelni arra, hogy megfelelő mennyiségben tartalmazzon teljes kiőrlésű gabonát, burgonyát, diót, mogyorót, olajos magvakat, húsféléket, tojást és különféle zöldségeket.

Króm

A króm a cukor anyagcseréjéhez nélkülözhetetlen, így hiánya szintén hiperaktivitást okozhat, ezért jó, ha az étrend tartalmaz vörös húsokat, tojást, tengeri halakat, rákot, sajtot, teljes kiőrlésű gabonákat és melaszt.

A króm hiánya hiperaktivitást okozhat, ezért jó, ha az étrend tartalmaz például tojást és teljes kiőrlésű gabonákat Forrás: Shutterstock

Cink és magnézium

Hiányuk nyugtalanságot, koncentrációzavart, idegességet, de tanulási nehézségeket is okozhatnak. Cinkben és magnéziumban gazdag étel a szárított füge, a friss zöldségek, a bab, a teljes kiőrlésű gabonák, a dió- és mogyorófélék valamint a vörös húsok.

Bár mindenki által elfogadott és megdönthetetlen bizonyítékokkal alátámasztott szakvélemény nem létezik az étkezés és a hiperaktivitás kapcsolata között, a hasznos, friss, mesterséges adalékanyagoktól mentes élelmiszerek előnyben részesítése problémát nem okozhat, csak az egészségünkre válhat, és ha még a hiperaktivitással is felveszi a harcot, az csak hab a tortán.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.