A kollagén a leghűségesebb társ a fogyásban: mutatjuk, mi mindenre jó még!

Forrás: Shutterstock -
diéta kollagén magazin egészség életmód
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A kollagén az egyik legsokoldalúbb fehérje, ami azon túl, hogy segít a fogyásban, számtalan pozitív tulajdonsággal rendelkezik. Csak hogy néhányat említsünk: egészségesen tartja a szemet, a hajat, a szívet, az agyat, erősíti a csontokat, épp ezért fontos, hogy megfelelő mennyiségű kollagént vigyünk be a szervezetünkbe.

A kollagén alapvetően jelen van az ember szervezetében. Olyan, mint egy ragasztó, ami összetartja a testet. Ha nem lenne, száraz és vékony lenne a bőrünk, izmaink nem tudnának növekedni, és csontjaink is nagyon sérülékenyek lennének. A kollagén javítja az ízületek mozgását, regenerálja a bőrt, azonban természetes termelése mennyisége már 25 év felett csökken. Mivel ez a test egyik legfontosabb fehérjéje, szükséges a pótlása, diéta és fogyókúra alatt pedig különösen ajánlott.

Mutatjuk, miért!

1. A kollagén csökkenti az étvágyat

Tudtad például, hogy a kollagén egyedi aminosav profilja lehetővé teszi az étvágy elnyomását és a sovány izomtömeg megtartását? Más proteinekkel ellentétben a kollagén valódi telítettséget biztosít. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy ha elegendő kollagént fogyasztasz, kisebb a valószínűsége, hogy a következő étkezéskor túl eszed magad, hiszen étvágycsökkentő hatással bír.

2. Feszesíti a bőrt

A kollagén nem csak a fogyásban támogathat, de segíthet a súlycsökkenés során kialakult mellékhatások kezelésében, például feszesíti a bőrt, és segít a cellulit eltűntetésében. A narancsbőr akkor válik láthatóvá, amikor bőrünk megnyúlik, vékonyabb lesz, és megereszkedik. Mivel bőrünk 70%-át, kötőszövetünk 90%-át kollagén teszi ki, értelemszerű, hogy a megfelelő mennyiségű kollagén fogyasztás javítja a bőr rugalmasságát és vastagságát, utóbbi pedig segít a bőr alatti zsírsejtek elrejtésében is.

A kollagén nem csak a fogyásban támogathat, de feszesíti a bőrt, és segít a cellulit eltűntetésében Forrás: Shutterstock

3. Növeli az izomerőt

Az öregedés velejárója, hogy testünk szép lassan elveszíti az izomtömeget, és zsírral helyettesíti. A kollagénfehérje hatékonyan segíti a karcsúság fenntartását, és ezzel együtt az izomtömeg megtartását. Emellett fontos szerepe van az izomépítésben is: a collagen segítségével alakul át a szénhidrátokból származó glükóz energiává. A kollagénben található Arginin nevű aminósav növeli az általános erőt, és elősegíti a test regenerációját.

4. Segít testünk megújításában

Antioxidánsokkal kombinálva ez a zselés anyag regenerálja, és újjáépíti a sejteket, ezáltal a test feszesebb és formásabb lesz. Rendszeres mozgás esetén elengedhetetlen a pótlása, hiszen a kollagén segít testünk megújításában. A kollagén védi az ízületeket, és csökkenti az ezzel járó fájdalmakat.

Harminc éves kor felett érdemes táplálékkiegészítőkkel pótolni a kollagént, normál esetben 20 és 30 éves kor között napi 5 gramm, 30 és 50 éves kor között napi 10 gramm kollagén szükséges. A legcélszerűbb olyan kollagén készítményt választani, amely por, kapszula, vagy folyékony kollagén formájában viszi be a szervezetbe a kollagén molekulákat, amelyek könnyedén felszívódnak.

A legcélszerűbb olyan kollagén készítményt választani, amely por, kapszula, vagy folyékony kollagén formájában viszi be a szervezetbe a kollagén molekulákat Forrás: Shutterstock

Vannak természetes kollagénforrások: ilyen a húsleves, a sovány húsok, a halak, a piros bogyós gyümölcsök és a fokhagyma. A narancssárga zöldségek, például a répa és az édesburgonya helyreállítja a sérült kollagénmolekulákat, így ezekből érdemes minél többet fogyasztani.

5. Védi a szívet, támogatja az agyműködést, ápolja a hajat és a bőrt

A kollagén-kiegészítők szedése hozzájárul a szívproblémák kockázatának csökkentéséhez, biztosítja az érfalak rugalmasságát, növeli a köröm erősségét, stimulálja a haj és növekedését, egészségesen tartja a szemet, javítja a hangulatot, csökkenti a szorongás tüneteit, csökkenti a ráncokat és a bőrszárazságot. Öröm az ürömben, hogy a kollagénnek egyelőre nem ismert semmilyen mellékhatása.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.