Durva: ehhez vezethet a túlzott koffeinfogyasztás

Forrás: Shutterstock -
szorongás kávé koffein
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A kávézás sokaknál szerves része a mindennapoknak, és nem csupán az élvezet miatt. Egyesek képtelenek nélküle felkelni, és a nap folyamán is szükségük van rá, hogy ne aludjanak el. Ezzel nincs is semmi baj, ám ha túlzásba esünk, a koffeinfogyasztásnak kellemetlen mellékhatásai lehetnek.

Nem is gondolnánk, de a koffein nagyobb mennyisége szorongást okozhat. A normál adag jótékony hatása, hogy blokkolja az adenozin hormont, ami a fáradtságért felelős, viszont fokozza az adrenalin termelést. Ám a túlzott mennyiség idegességhez vezet, és állandó szorongás alakul ki.

Ügyeljünk a koffeinfogyasztás mértékére! Forrás: Shutterstock

Hiába tudjuk, hogy a kávé éberséget okoz - hiszen a legtöbb esetben pont emiatt fogyasszuk – azzal sokszor nem vagyunk tisztában, hogy rossz hatással lehet az alvásra. Sokan tapasztalják, hogy a délutáni/esti kávé után nem tudnak elaludni, viszont amikor sikerül is, az alvás minősége nem megfelelő, ezt pedig olykor észre sem vesszük.

Biztosan kevesen gondolnák, hogy a nagy mennyiségű koffein az izmok leépüléséhez is vezethet. Hosszútávon ugyanis aki hajlamos rá, annál rabdomiolízist idézhet elő, ami a vázizmok károsodásával, leépülésével járó betegség – írja a HáziPatika.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.