A természet erejével a koronavírus ellen: van egy gyógynövény, ami segíthet

Forrás: Shutterstock -
immunrendszer magazin gyógynövény Echinacea koronavírus
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A koronavírus ellen nem csak oltóanyagokat és gyógyszereket akarnak bevetni a tudósok. Azt is kutatják, van-e olyan gyógynövény, ami meggyógyíthatja a fertőzötteket, illetve segíthet a megelőzésben.

A német Bild hetilap írt egy svájci tanulmányról, ami azt akarja bizonyítani, hogy az echinaceahatóanyagát tartalmazó szerek képesek megölni a koronavírusokat. A tudósok laboratóriumban rekonstruált orrnyálkahártyán tesztelték a hatékonyságot. Megfertőzték a mesterséges szövetet a koronavírussal, és különböző szakaszokban kezelték a növényi gyógyszerrel. Megvizsgálták a Sars-CoV-2, de más koronavírusok és MERS vírusok elleni hatást is.

Lángvörös kasvirág (Echinacea purpurea) Forrás: Shutterstock

Eredmény: a növényi hatóanyag a felső légutakban nemcsak a megfázásos vírusok ellen működött, hanem a Sars-CoV-1 és a Sars-CoV-2 ellen is. A Covid-19-et bizonyos koncentrációban inaktiválta, ám a vírusellenes hatás csak akkor jelentkezett, amikor a hatóanyag közvetlenül érintkezett a kórokozóval.

Fontos megjegyezni, hogy a kapott eredmények eddig csak a laboratóriumban létrehozott szövetekkel végzett vizsgálatokon alapultak. Egyelőre nem tudni pontosan, hogy a természetes gyógymód miként működik, és mindenekelőtt hogyan hatna a koronavírussal fertőzött emberekre.

Az echinaceát az egyik leghatákonyabb immunerősítő gyógynövények tartják. Kutatások bizonyítják, hogy kiválóan alkalmas a légúti, influenzaszerű, megfázásos tünetekkel jelentkező betegségek megelőzésére. Antivirális és antibakteriális hatása is van. Mielőtt azonban bárki echinacea-kúrába kezdene, érdemes orvossal konzultálni, mert komplexitása miatt egyes, már meglévő betegségeket felerősíthet.




Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.