Egy 233 millió évvel ezelőtt eddigi ismeretlen kihalási eseményt fedeztek fel a kutatók, akik szerint az úgynevezett karni pluviális esemény készítette elő a terepet a dinoszauruszok uralkodásának. 

 A Science Advances folyóiratban publikált eredmények szerint a tömegkihalás legvalószínűbb okai a mai nyugat-kanadai Wrangellia területén megtalálható masszív vulkánkitörések. Az akkor kiáramló bazalt alkotja a mai Észak-Amerika nyugati partvidékének túlnyomó részét - írja a phys.org-on.

A kitörések a karni korszakban tetőztek"

- nyilatkozta Jacopo Dal Corso, aki szerint ezek a kitörések jelentős hatással voltak a bolygónk légkörére.

Forrás: leemage/©Raul Lunia/Novapix/Leemage/Raul Lunia

Ezt követően jelentős klímaváltozás vette kezdetét, az éghajlat megváltozása kedvezően hatott a növényzet fejlődésére és elkezdtek teret hódítani a tűlevelű erdők.

Ez az időszak pedig nem csak a dinók számára volt kedvező, hanem nagyon sok ma élő növény- és állatcsoport jelent meg ekkor. Ilyen például az első teknősök, krokodilok, gyíkok és néhány emlős. Sőt ekkor kezdett kialakulni a maihoz hasonló korallzátonyok és számos plankton, ami az óceánvíz összetételének alapvető változását sugallja.

A paleontológusok 202-ig mintegy öt fő kihalási eseményt azonosítottak az elmúlt 500 millió évre visszamenőleg. Ezek mindegyike óriási hatással volt a Földre és az élővilág fejlődésére.