Van egy trükk, aminek segítségével elkerülhetjük a fakanalak elszíneződését, ráadásul három egyszerű tippet is adunk a tisztántartáshoz.

Minden konyha alapfelszereléséhez hozzátartoznak a fakanalak. Sajnos azonban gyorsan megcsúnyulnak, elszíneződnek a gyakori használattól. Létezik egy trükk, minek köszönhetően megóvhatjuk a fa főzőkanalakat: nem kell mást tennünk, mint főzés előtt hideg víz alá tenni őket. A zsír így nem tapad rájuk, és az ízek, szagok sem szívódnak a fába olyan könnyen.

A fakanalak új élete

Ha már kissé megcsúnyult fakanalakat varázsolnánk újjá, akkor a következő praktikákat alkalmazhatjuk:

Kifőzés:
Annak érdekében, hogy a fa főzőeszközök ismét higiénikusak legyenek, időről időre ki kell főzni őket. A felforralt vízhez adjunk egy kis sót, és ebbe állítsuk bele 5-10 percre a fakanalakat.

Tisztítás szódavízzel:
A szódavíz mélytisztításra is alkalmas, pár napon keresztül kell áztatni benne a megcsúnyult fakanalakat. Ezzel az eljárással az elszíneződésken is sokat javíthatunk.

Forrás: Shutterstock

Sütőpor:
Keverjünk össze fél liter vizet egy tasak sütőporral, és állítsuk bele a főzőkanalat legalább négy órára. A sütőporban lévő szódabikarbóna behatol a fába, és eltávolítja az elszíneződéseket.

Köztudott, hogy a fa felületek sokkal tovább maradnak fényesek és tiszták, ha olajjal kezelik őket. Ez igaz a főzőkanalakra is. Ha szépen megtisztítottuk őket, melegítsünk fel egy kis napraforgóolajat, mártsunk bele egy papírtörlőt, és vékonyan kenjük be vele a eszközöket, majd hagyjuk őket száradni. A fa így soká szép és rugalmas marad.