Filléres és egyszerű trükkök a fakanalak tisztántartására

fakanál otthon főzés konyha tisztítás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Van egy trükk, aminek segítségével elkerülhetjük a fakanalak elszíneződését, ráadásul három egyszerű tippet is adunk a tisztántartáshoz.

Minden konyha alapfelszereléséhez hozzátartoznak a fakanalak. Sajnos azonban gyorsan megcsúnyulnak, elszíneződnek a gyakori használattól. Létezik egy trükk, minek köszönhetően megóvhatjuk a fa főzőkanalakat: nem kell mást tennünk, mint főzés előtt hideg víz alá tenni őket. A zsír így nem tapad rájuk, és az ízek, szagok sem szívódnak a fába olyan könnyen.

A fakanalak új élete

Ha már kissé megcsúnyult fakanalakat varázsolnánk újjá, akkor a következő praktikákat alkalmazhatjuk:

Kifőzés:
Annak érdekében, hogy a fa főzőeszközök ismét higiénikusak legyenek, időről időre ki kell főzni őket. A felforralt vízhez adjunk egy kis sót, és ebbe állítsuk bele 5-10 percre a fakanalakat.

Tisztítás szódavízzel:
A szódavíz mélytisztításra is alkalmas, pár napon keresztül kell áztatni benne a megcsúnyult fakanalakat. Ezzel az eljárással az elszíneződésken is sokat javíthatunk.

Forrás: Shutterstock

Sütőpor:
Keverjünk össze fél liter vizet egy tasak sütőporral, és állítsuk bele a főzőkanalat legalább négy órára. A sütőporban lévő szódabikarbóna behatol a fába, és eltávolítja az elszíneződéseket.

Köztudott, hogy a fa felületek sokkal tovább maradnak fényesek és tiszták, ha olajjal kezelik őket. Ez igaz a főzőkanalakra is. Ha szépen megtisztítottuk őket, melegítsünk fel egy kis napraforgóolajat, mártsunk bele egy papírtörlőt, és vékonyan kenjük be vele a eszközöket, majd hagyjuk őket száradni. A fa így soká szép és rugalmas marad.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.