Így édesíts cukor nélkül! Válaszd ki a neked legmegfelelőbbet!

Forrás: Shutterstock -
diéta sztívia cukor fogyókúra édesítőszer
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Ha diétába kezdesz, egészen biztosan az első dolog, hogy elhagyod a cukrot az étrendedből. Ez nagyon jó, viszont nem biztos, hogy javítasz az egészségeden, ha az édes ízeket továbbra is előtérbe helyezed, és túl sok édesítőszeres süteményt, fagyit fogyasztasz. A legokosabb, ha megpróbálod az édes ízt minimalizálni, ha pedig nagyon megkívánnád, pár falat gyümölcsöt fogyasztasz. Bár ez utóbbiaknak sincs sok helyük a diétában, ennyi kompromisszumot baj nélkül köthetsz. 

Azt, hogy a finomított cukor - legyen az barna vagy fehér - nem egészséges, a legnagyobb édességimádók is tudják, mégis nehéz neki ellenállni. Ha nem vagy hízékony, sem teszel jót magadnak vele, ugyanis fogszuvasodást okoznak, tápanyagot nem tartalmaznak, sőt a megemésztése a szervezetünktől vonja el a vitaminokat és ásványi anyagokat.

Ha könnyen hízol, netán sérült a szénhidrát-anyagcseréd, még rosszabb a helyzet. Az egyszerű cukrok gyorsan bejutnak a vérbe, amitől hirtelen megnövekszik a vér glükóz szintje. A hasnyálmirigy gyorsan, nagy mennyiségű inzulint bocsát ki, amitől a vércukrod (jó esetben) normális szintre vagy (probléma esetén) az alá csökken. Ha az utóbbi történik, evés után újra gyorsan megéhezünk, és máris ördögi körben találjuk magunkat. Ez főleg a már inzulinrezisztenciával - a tüneteiről ITT olvashatsz - küzdőkre jellemző, amelyet kezelni kell, ugyanis a cukorbetegség előszobájának tekinthető.

Felmerül a kérdés, hogy ha nem fogyasztasz cukrot, mivel édesíts. Tökéletes megoldás nincs, de - a teljesség igénye nélkül - az alábbiak közül választhatsz.

Méz

A méz kézenfekvő megoldás a cukor pótlására, hiszen szinte mindenhol kapható, és ráadásul egészséges. Sőt mi több, manapság már nem kell csak a vegyes virágmézzel vagy az akácmézzel megelégedned, vásárolhatsz valódi kuriózumokat is. Azt azonban ne felejtsd el, hogy a méz egyáltalán nem diétás termék, úgyhogy csak nagyon módjával fogyaszd, ha fogyni szeretnél.

A méz kézenfekvő megoldás a cukor pótlására, hiszen szinte mindenhol kapható, és ráadásul egészséges Forrás: Shutterstock

Sztívia, a természetes édesítő

A sztívia egy Dél-Amerikából származó növény leveleiből készített édesítő sokak szerint igazi csoda. Az egyetlen a természetes cukorpótlók piacán, amely valóban nulla kalóriát tartalmaz, ráadásul nagyon jól állja a hőt, így szinte bármilyen receptet elkészíthetsz vele, amelyhez korábban cukrot használtál, sőt, fogszuvasodást sem okoz. Többféle nélkülözhetetlen vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, gombaölő, fertőtlenítő hatású, és egyes tanulmányok szerint a cukorbetegség megelőzésében is remek.

A sztívia egy Dél-Amerikából származó növény leveleiből készített édesítő Forrás: Shutterstock

Ha a mesterséges édesítőszerekre voksolsz

A mesterséges édesítőszerek kémiai úton előállított, kalóriatartalom nélküli, édes ízt adó anyagok, melyekkel tabletta, por illetve folyadék formájában találkozhatunk. A legismertebbek tagjai többek között az aszpartám, a szacharin, a ciklamát, az aceszulfám-K. Azt tudnod kell, hogy nagy részük hőre bomlik, és bizony van, amelyik kellemetlen mellékízt hagy maga után.

Beilleszthetőségük a táplálkozásba évtizedek óta vitát generál. Bizonyos elméletek szerint rákkeltőek, bár ezt kísérletek során cáfolták, és vannak olyan megfigyelések is, hogy hiába nem tartalmaz kalóriát, maga az édes íz is inzulinválaszt okozhat.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.