Eléképesztő régészeti felfedezés: 2500 éves, érintetlen fakoporsókat találtak

Forrás: Shutterstock -
szarkofág Egyiptom nekropolisz
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Egészen pontosan 59 darab érintetlen ősi szarkofágot fedeztek fel a szakkarai nekropoliszban, és még további koporsók várnak feltárásra a több mint 10 méter mély temetkezési aknákban.

A tökéletes állapotban fennmaradt, több mint 2500 éves fakoporsók egyikét szombaton újságírók előtt nyitották fel, hogy bizonyítsák a leletek érintetlenségét. A jelenlévők, köztük külföldi diplomaták egy tökéletesen konzerválódott, színes hieroglifákkal díszített, finom arcvonású múmiát láthattak a szarkofágban. A 26. dinasztia (i.e. 664-525) idejéből származó koporsókban papok, magas rangú tisztségviselők és más személyiségek nyugszanak. A koporsókat három 10-12 méter mély temetkezési aknákból emelték ki a közelmúltban, közülük többet csak két nappal korábban - közölte Musztafa Vaziri. Az egyiptomi Legfelsőbb Régészeti Tanács főtitkára szerint, a koporsók remek állapota annak köszönhető, hogy a kémiai reakciókat meggátló védőanyaggal borították be őket.

Hálid al-Ináni műemlékvédelmi miniszter szerint a csaknem 60 koporsó feltárása nem jelenti az ásatás végét, ellenkezőleg, meggyőződése szerint "csak a kezdete egy nagy felfedezésnek".

A Kairótól 30 kilométerre délre felfedezett rendkívüli leleteket a tervek szerint a jövőre megnyíló Egyiptomi Nagymúzeumban mutatják be a nagyközönségnek - írja az MTI.

a kép illusztráció. Forrás: Shutterstock

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.