Vilmos herceg és David Attenborough új díjat alapítottak, amelyet reményeik szerint idővel a "környezetvédelem Nobel-díjaként" fognak emlegetni - számolt be az MTI.

 A cambridge-i herceg és az angol természettudós a BBC Radio 4 egyik műsorában beszéltek az Earthshot Prize elnevezésű díjról, amelyet évente öt kategóriában osztanak ki a következő egy évtizedben. Az elnevezés a Moonshotra utal, ez az Egyesült Államok 1960-as évekbeli törekvése volt azzal a céllal, hogy embert juttassanak a Holdra. Vilmos herceg és Sir David Attenborough szerint most hasonló erőfeszítésekre van szükség a Föld védelmében.

A győztesek egymillió font (mintegy 393 millió forint) pénzjutalomban részesülnek majd, ami azt jelenti, hogy a következő tíz évben kiosztott 50 millió fonttal az Earthshot Prize lesz a valaha volt legnagyobb pénzjutalommal járó környezetvédelmi elismerés.

Forrás: NORTHFOTO/KGC Photo Agency LLP/Kgc-178

 Nagyon bízunk benne, hogy 2030-ra jelentős előrelépések fognak születni a bolygó néhány problémájának megoldásában" - jegyezte meg a herceg a rádióműsorban.

A díjra november 1-jétől lehet jelentkezni, a díjátadó ceremóniát minden évben másik városban fogják tartani, első alkalommal 2021 őszén Londonban. Az egymillió font pénzjutalmat kizárólag a nyertes ötlet kidolgozására és népszerűsítésére lehet fordítani.