Óraátállítás - Így lesz minden szülő rémálmából gyerekjáték

Forrás: Shutterstock -
fáradtság óraátállítás szülő téli időszámítás gyerek
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Tulajdonképpen egy órával tovább aludhatnánk, ha átálltunk a téli időszámításra. Tulajdonképpen... Mert akinek (kis)gyereke van az pontosan tudja, hogy ez csak elméletben működik. Hacsak nem készülünk fel rá! Elárulunk pár tippet, aminek segítségével a gyerekeknek is könnyebben megy átállás.

Két éve már annak, hogy az uniós állampolgárok körében végzett online felmérés kimutatta: a résztvevők 84 százaléka eltörölné az óraátállítást. A tagállamok azonban azóta sem határoztak az ügyben, így idén október 25-én megint tekerni kell a mutatókon hajnali 3-ról hajnali 2-re. Mi, szülők azonban már most izzadunk ettől. Mert jól tudjuk, hogy nem olyan egyszerű egy öt évest rávenni arra, hogy másnap egy kicsivel tovább aludjon. Az ébredés és lefekvés körüli hercehurca, a kialvatlanság miatti nyűgös napok azonban elmaradhatnak, ha a következő tippeket követjük.

Ha tehetjük, lassan változtassunk a napi rutinon

Senki sem tud hirtelen egy órával többet aludni csak úgy, egyik napról a másikra. (Jó, a tinédzserek kivételt képeznek...) Ezért érdemes lassan elkezdeni változtatni a napi rutinon. Könnyebb a dolga azoknak, akik reggelente nincsenek időhöz kötve, ők négy-öt nap alatt kényelmesen átállhatnak. A hozzászoktatást érdemes 15 perc csúsztatással kezdeni: az első nap vacsorázzon 15 perccel később a gyermek, és 15 perccel később is feküdjön le. A második napon megint halasszuk negyed órával későbbre az esti tevékenységeket. A gyerekek négy nap alatt hozzászoknak a későbbi fekvéshez, és - ideális esetben - reggel is tovább alszanak.

Lassan szoktassuk hozzá a gyereket a későbbi lefekvéshez Forrás: Shutterstock

Az iskolásoknak nehezebb a dolga

Az iskolás gyerekeknek és szüleiknek nehezebb a dolga. Az a legjobb, ha ők először az óraátállítás előtti pénteken, azaz október 23-án mennek később aludni. Biztos, hogy nem lesz ellenvetésük, főleg, ha egy közös mozizást, vagy társasozást is felajánlunk. Ha a gyermekünk korán elfárad, érdemes vacsora után egy kisebb sétát tenni, hogy ne legyen nyűgösködés lefekvésig. A friss levegőtől kicsit mindenkit felélénkít, átlendít a holtponton. A szokásos esti rituálékat ne hagyjuk el ilyenkor sem, óraátállítás ide vagy oda, az esti mese vagy beszélgetés legyen meg! El ne felejtsünk alaposan besötétíteni, nehogy az első fénysugarak kiverjék az ágyból a csemetéket.
Ha esetleg nem menne minden gördülékenyen, és vasárnap reggel a gyerekek még mindig ugyanolyan korán kelnek, mint szoktak, és rosszkedvűek a kialvatlanságtól, jusson eszünkbe a séta és a friss levegő. Csodákra képes!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.