Tudtad? A sütőtök egy igazi csodaszer - Ezek a jótékony hatásai

Forrás: Shutterstock -
jótékony hatás sütőtök csodaszer
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az ősz egyik kedvelt élelmiszere, a sütőtök. Ez a zöldség rendkívül sokféleképpen felhasználható és számos jótékony hatása ismert. Ezeket szedtük most össze.

A sütőtök egy vitaminokban gazdag zöldség, aminek szeptembertől januárig szezonja van. Az ára rendkívül kedvező, jótékony hatásairól nem is beszélve.

A nevével ellentétben nem csak sütve fogyaszthatjuk a sütőtöket, levesek, köretek és ínycsinklandozó desszertek is készülnek belőle.

A sütőtök a tökfélék családjába tartozik, rokonai a főzőtök, laskatök, cukkini, patisszon, görögdinnye és az uborka is. A sütőtök 90 százaléka víz, nem csak a húsa, de a magja és a virága is ehető.

A sütőttökben kalcium, mangán, karotin, c-vitamin, A, B1, B2, B6 vitaminok, cink és folsav is található, így számos egészség - és szépségmegőrző tulajdonsága van.

Tipp!

Mivel a sütőtök egy igénytelen zöldség, így hűvös helyen tartva akár hónapokig is eláll. Vásárolj belőle többet, tedd a pincébe vagy a hűvös kamrába, hogy mindig kéznél legyen.

Szépségápolás

A sütőtőkben lévő karotinoidok segítenek a szabadgyökök semlegesítésében, így megvédik a bőrt, felveszik a harcot a ráncok kialakulása ellen.

A sütőtököt fogyasztva és arcpakolás formájában is haszosíthatod a bőrápolásban.

Sütőtökös arcpakolással felveheted a harcot a ráncok kialakulása ellen Forrás: Shutterstock

Segíti a fogyást

Magas rosttartalmának köszönhetően a sütőtök egy tápláló, laktató étel, ami kevés kalóriát tartalmaz. A rostban gazdag táplálkozás segíti a fogyást. Diéta alatt a rendszeres sütőtök fogyasztás jótékony hatással bír a szervezetre. Egy nagy bögre sütőtök 50 kalóriát tartalmaz, szénhidrát tartalma pedig mindössze 9 gramm 100 grammos adagban.

Egészségügyi hatások

Magas vitamintartalmának köszönhetően segít a gyulladásos betegségek, a megfázás, tüdőgyulladás, tüdőkárosodás kezelésében is. Enyhíti az allergikus tüneteket, a köhögést, tüsszögést és a rohamokat is.

Az emésztési problémákra gyakorolt jótékony hatása is ismeretes. Serkenti a máj működését, de fontos szerepe van a szív - és koszorúér problémák megelőzésében, valamint a prosztata problémák elkerülésében is.

A sütőtőkben lévő béta-karotin egyes kutatások szerint rákmegelőző hatású is. Szakértők szerint hatásosabb béta-karotint tartalmazó élelmiszereket fogyasztani, mint táplálékkiegészítőket.

Mivel gazdag A-vitmain forrás, így a látásunkra is kedvező hatással bír. Nagyjából 20 deka sütőtök a napi A-vitamin szükségletünk dupláját tartalmazza.

Magas vitamintartalmának köszönhetően segít a gyulladásos betegségek, a megfázás, tüdőgyulladás, tüdőkárosodás kezelésében is Forrás: Shutterstock

Tudtad?

A tökmag az olajos magvak közé tartozik, amik gazdagok fitoszterolokban, amik segítebnek csökkenteni a szervezet koleszterin szintjét. Mivel segíti a szerotonin termelését, így a kedvünkre is jütékony hatással van. A tökmag rendszeres fogyasztása segít megelőzni az őszi/téli depressziót. Vértisztitító hatása miatt a köszvény kitűnő ellenszere. A sütőtök magjában található E-vitamin serkenti a nemi vágyat, nőknél és firfiaknál is.

Tipp!

Fogyaszd reggel a sütőtököt, hogy minél energikusabban induljon a napod. Íme egy szuper finom, vitaminokban gazdag, egészséges reggeli

Joghurtos-zabpelyhes sütőtökkrém

Hozzávalók: 20 gr gyömbér, 25 dkg joghurt, 4 ek zabpehely, 2 ek olívaolaj, 1 kg sütőtök, 30 dkg túró, csipet fahéj, méz és mentalevél ízlés szerint

Joghurtos-zabpelyhes sütőtökkrém Forrás: Shutterstock

Keverjük össze a reszelt gyömbért, a fahéjat és az olíva olajat. Majd adjuk hozzá a kockéra vágott, megtisztított sütőtökhöz. Az így kapott tököt egyenletesen terítsük ki sütőpapírra és tegyük a sütőbe 30 percre, 200 fokon.

Miután megsült a gyömbéres-fahéja tök, hagyjuk kihűlni, majd botmixer segítségével törjük krémes állagúra. A masszát egyenlő arányban tegyük bele 1-1 csatos üvegcsébe.

A túrót törjük át joghurttal, ízlés szerint adjunk hozzá mézet, majd kanalazzuk a tök tetejére. Tegyük rá a zabpelyhet és hintsük meg apróra vágott friss mentelevéllel.

Ebből a mennyiségből 4 adag jpghurtos tököt készíthetünk, olcsó alapanyagokból, mindössze 45 perc alatt.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.