Ettől is függhet a karriered! Ilyen színű ruhát viselj az állásinterjún

Forrás: Shutterstock -
állásinterjú pszichológia magazin szín
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Biztosan mindenki járt már úgy, hogy egy állásinterjú előtt legalább annyi időt töltött a ruha kiválasztásával, mint magával a felkészüléssel. Nyilván számít a legelső benyomás, és persze van a fejünkben egy kép, hogy mit illik és mit nem illik viselni egy interjún, de vajon mennyit nyom a latban valójában egy jól megválasztott öltözék? Akár hiszed, akár nem, nagyon is sokat, sőt egy kutatás szerint a ruha színe nagyban befolyásolhatja azt, hogy végül ki kapja meg az állást.

Természetesen tisztában vagy azzal, hogy nem túl szerencsés tornacipőben, farmerban beállítani egy állásinterjúra. Ilyenkor igenis muszáj elővenni az elegánsabb darabokat: szoknya, blúz, blézer és hasonlók, illetve egy visszafogott, nem túl magas sarkú cipővel kellő komolyságot sugárzol majd. Na de oké, hogy megvan az ide illő stílus, ám jobb, ha tudod, az sem mindegy, hogy milyen színeket viselsz!

A Resume.io kutatása során majdnem 3000 embert kérdezett meg arról, milyen színű ruhát viselt azon az állásinterjún, ami után megkapta a munkát, hogy kiderítsék, mely árnyalatokkal van több esélyünk az álommeló megkaparintására, és melyekkel befolyásolhatjuk esetleg negatívan a karrierünk alakulását.
Ha eddig azt gondoltad, a fekete vagy a fehér szín fog szerencsét hozni, akkor tévedtél!

Nos, a tuti befutó a kék lett, amit egy olyan szín követ, amiben valószínűleg elég kevesen gondolkodnak egy állásinterjú előtt, ez pedig nem más, mint a lila. Ezután következik csak a fekete, majd a zöld és a piros. A fehérnél nagyobb sikert arattak a sárgával. A sor végére pedig a szürke és a barna került.

A kék szín nyugalmat, önbizalmat és tekintélyt áraszt Forrás: Shutterstock

Lee Chambers, pszichológus szerint a színeknek lehet pozitív és negatív üzenete, de ennél azért árnyaltabb a dolog. Ha a sikeres állásinterjú és a színek kapcsolatát nézzük azt is figyelembe kell venni, hogy milyen céghez, milyen pozícióra jelentkezünk, ezért nem árt tisztában lenni, mit is üzenhetünk a színekkel.

A kék talán azért aratott akkora sikert, mert nyugalmat, önbizalmat és tekintélyt áraszt. Kutatások kimutatták, hogy a tengerészkék szín az, ami a leginkább határozottságot sugall. Viszont - különösen a világosabb árnyalatok - a dinamizmus és a kreativitás hiányát is jelenthetik. Egy biztos, ha a kékre esik a választásod, az semmiképp se farmer legyen!

Bizalmat ébreszt az emberekben a lila szín, és egyben hitelességről árulkodik. Bátorságra és erős személyiségre is utal ez az élénk árnyalat, ezért egy állásinterjún azt is sugallhatja, hogy az illető nem feltétlen kíván beállni a sorba, és beilleszkedni. Viszont ha egy halvány verziót választunk, azzal tompíthatjuk ezt a hatást - írja a journalistic.org.

A feketét viselő interjúalany az elegancia és a komolyság mellett vezetői attitűdöt is sugározhat öltözékével, ám emiatt kissé fenyegetőnek is tűnhet. Azért érdemes feldobni egy-egy színes kiegészítővel, hogy ne tűnjön úgy, hogy temetésről érkeztél, mert az a hatás nem túl szerencsés.

Nyitott, tanulni és fejlődni vágyó, nyugodt személyiségről tanúskodik a zöld szín. Egy csendesebb, ám de kreatív embert takar, aki viszont a gyorsaságot és a lendületet megkövetelő munkakörökben nem biztos, hogy sikeresen helytállna, és a vezetői tulajdonságok sincsenek meg benne.

A piros az erő és a szenvedély színe, energikus, társasági embert rejthet egy vörös ruha. Sok szakértő azonban nem javasolja ezt a színt egy állásinterjúra, mert uralkodást, elnyomást sugározhat. Viszont aki alapból csendesebb, félénkebb típus, az jól tudja egy piros ruhával ellensúlyozni ezt a tulajdonságát.

Sok szakértő nem javasolja a piros színt egy állásinterjúra, mert uralkodást, elnyomást sugározhat Forrás: Shutterstock

A narancssárga és a sárga abszolút vidámságot sugall, arról árulkodik, hogy mindenki szeret a viselőjének a közelében lenni. Viszont sajnos együtt jár a komolytalansággal és az elkötelezettség hiányával is, ami viszont nem jó pont egy állásinterjún.

A fehér szín túlságosan nem hat inspirálólag, viszont precizitást, szervezettséget mutat. Érdemes más színekkel is kombinálni, mert különben az innováció hiányát sugallhatja.

Ha olyan állást pályázol meg, amely logikus gondolkodást és elemző attitűdöt kíván, akkor választhatod a szürke színt, viszont ezzel nem sok bátorságot és bizalmat fogsz sugallni. Hogy ne tűnj „szürke kisegérnek", kombináld más színnel egy kicsit!

Ha barnát vagy földszíneket viselsz, a biztos munkaerőt láthatják benned, aki a hagyományos értékeket képviseli, viszont nem túl előremutató a gondolkodása. Ezért a talpig barna szett nem ajánlott. A világos, nude árnyalatok ellenben eleganciát, megbízhatóságot, precizitást árasztanak.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.