fitovegyületek egészségmegőrzés növényi alapú étrend étrend flavonoid magazin egészség
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Fogyasszunk naponta több adag zöldséget és gyümölcsöt! Ezt a tanácsot mindenki jól ismeri már, hiszen gyermek korunk óta hajtogatja nekünk az anyukánk, a nagymamánk, az óvó néni, a szomszéd, az orvos és voltaképpen mindenki. Az sem titok, hogy ez azért fontos, mert a növények rengeteg vitamint, ásványi anyagot, rostot és flavonoidokat tartalmaznak. Hogy mit?

A flavonoidok olyan biológiailag aktív vegyületek, amelyek jótékonyan hatnak az egészségre valamint segítenek megelőzni és kezelni a betegségeket. A flavonoidoknak több ezer fajtája létezik. Némelyek keserűek, így megvédik a növényt attól, hogy az állatok megegyék, mások színesek, ezek odavonzzák a rovarokat, elősegítve a beporzást, de akadnak kifejezetten szagos vagy éppen színtelen, szagtalan flavonoidok is.

A flavonoidok hatásai

A flavonoidok a fitovegyületek csoportjába tartoznak és számos pozitív élettani hatással rendelkeznek. Egyes típusok például kiváló antioxidánsok, antibakteriális és antivirális hatásúak, remek nyugtatók, védik az érfalakat, meggátolják a vérrögképződést, fokozzák az immunrendszer működését, csökkentik a vérnyomást, jótékonyan hatnak a koleszterinszintre, szabályozzák a hormonháztartást, enyhítik az allergiás reakciókat, mérséklik az ízületi gyulladásokat és még hosszan sorolhatnánk.

Flavonoidokban gazdag ételek Forrás: Shutterstock

Miben található flavonoid?

A flavonoidok a növények szárában, virágában, levelében, gyökerében, termésében, kérgében is megtalálhatóak, így minél több növényi eredetű táplálékot veszünk magunkhoz, annál több flavonoidot viszünk a szervezetünkbe. A különféle flavonoidok különféle tulajdonságokkal rendelkeznek és különféle növények, különféle részeiben találhatóak meg.

Például a citrusfélékben antioxidáns, a kamillában, macskagyökérben nyugtató, a máriatövisben májvédő, a vöröshagymában és az almában gyulladáscsökkentő hatású flavonoidok találhatóak. De a vörösbor, a magas kakaótartalmú csokoládé, az áfonya, a meggy, a szőlő, a zöld tea, a színes zöldségek és gyümölcsök, a különféle gyógynövények is rengeteg biológiailag aktív vegyületet tartalmaznak.

A növényi eredetű ételek tehát számos betegséggel szemben védelmet nyújthatnak a bennük található vitaminoknak, ásványi anyagoknak és nem utolsó sorban flavonoidoknak köszönhetően, így érdemes nagyobb hangsúlyt fektetni a fogyasztásukra és tudatosan beépíteni őket a napi étrendbe.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.