Ne öntsd ki a tészta főzővizét, mosd meg inkább a hajadat vele

Forrás: Shutterstock -
felhasználás főzővíz locsolás hajmosás tészta
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A tészta főzővizét a legtöbb esetben a mosogató nyeli el. Sajnos kevesen tudják, hogy milyen sok mindenre felhasználhatjuk ezt a kissé zavaros, ám annál értékesebb folyadékot. Nem csak szószok higítására alkalmas, de a hajunkkal is csodát tesz.

Sokan imádjuk a tésztát, egy magyar ember éves tésztafogyasztása körülbelül 7 kg. Mire ezt a 7 kilót elfogyasztjuk, sok-sok értékes főzővizet pazarolunk el. Most megmutatjuk, mi mindenre használhatjuk fel azt a vizet, amiben a tészta puhult.

1. Áztad benne a lábad
A tésztából kifővő ásványi anyagok nagyon jó hatással lehetnek a fáradt, dagadt lábakra. Egy hosszú nap után érdemes a lábfürdőt tésztavízből elkészíteni.

2. Csodát tesz a hajjal
A tészta főzővizét locsoljuk a hajunkra, finoman masszírozzuk bele a hajszálakba és hagyjuk hatni 10 percig. Utána a szokott módon mossuk meg a hajunkat. Az eredmény csodálatosan sima, fénylő haj!

A tészta főzővize csodát tesz a hajjal Forrás: Shutterstock

3. Szószok higítása
Talán ez az, amire eddig a legtöbben használták a tészta főzővizét. Ha ezzel higítjuk a szószokat, pesztókat sima víz helyett, elképesztően krémes lesz az étel.

4. A virágok is hálásak érte
A tésztavízben lévő keményítőt és ásványi anyagokat a növőnyek is meghálálják. Természetesen csak akkor locsoljunk ezzel, ha már kihűlt!

5. Mosogatáskor is segíthet
A tészta főzővizében kioldódó keményítő tisztítószerként funkcionál, az edényekről szuperül leoldja a makacs, ráégett szennyeződéseket.

6. Sokkal finomabbak lesznek tőle a hüvelyesek
Sokkal finomabb lesz egy babfőzelék vagy a lencseleves, ha a hüvelyeseket sima víz helyett a tészta főzővizébe áztatjuk a főzés előtti éjszakára.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.