Küzdelem az ételmolyok ellen: így szabadulhatsz meg a bosszantó kártevőktől

Forrás: Shutterstock -
moly ellen molylepke molylepke ellen ételmoly lisztmoly
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Egyik konyhában sem szívesen látott vendég az ételmoly. A papíron és műanyagon is áteszi magát, hogy tönkretegye az élelmiszereinket, ez pedig nem csak undorító, hanem az egészségre is ártalmas.

Az ételmolyok vagy másnéven lisztmolyok megjelenése nem azt jelenti, hogy kosz van a konyhában, higiéniai problémák lennének a háztartásban. Legkevésbé a háziasszony felelős a molyok megjelenéséért. Az ételmoly ritkán érkezik a konyhába a nyitott ablakon keresztül, sokkal valószínűbb, hogy fertőzött élelmiszerrel visszük haza. Sajnos azonban ez nem változtat azon, hogy ha már egyszer befészkelték magukat a szekrényekbe, nagyon nehéz őket kiirtani - de nem lehetetlen!

Az ételmoly ritkán érkezik a konyhába a nyitott ablakon keresztül, sokkal valószínűbb, hogy fertőzött élelmiszerrel visszük haza Forrás: Shutterstock

Így ismerhető fel az esetleges fertőzés

Az ételmoly mindössze pár milis, de sötétbarna színe miatt a fehér felületeken nagyon könnyen észrevehető. A bogarak éjszaka aktívak, napközben a falakon pihennek. A nőstények tudnak repülni, de csak kis távokat képesek megtenni, főleg ha már megtermékenyültek. Inkább ugrálnak vagy másznak, amikor a petéiknek keresnek megfelelő helyet. Ez pedig nem más, mint a liszteszacskó, a hüvelyesek, a rizs, a tea, a diófélék, a csokoládé, a szárított gyümölcsök vagy akár az állateledel. Áteszik magukat a papíron és a műanyagon is, semmi sem állítja meg őket. Miután kikeltek a lárvák, megtámadják a készleteinket, és megfertőzik az élelmiszereket. A fertőzött élelmiszert arról ismerhetjük fel, hogy pókhálóhoz hasonló szálak vannak benne, amik összeragasztják az élelmiszert. A kifejlett állatokkal ellentétben a lárvák napközben aktívak, fehér színűk miatt sokkal nehezebb őket észrevenni. Ez teszi lehetővé, hogy akadály nélkül terjeszkedjenek. Egy nőstény ételmoly körülbelül 500 tojást képes letenni, eszeveszett tempóban szaporodnak.

Így lehet kiűzni az éltelmolyokat a konyhából:

1. Át kell vizsgálni az összes száraz élelmiszert a konyhában, és mindent ki kell dobni, ami fertőzött. De nem elég csak úgy egyszerűen a kukába helyezni: légmentesen bezacskózva érdemes rögtön a konténerbe dobni ezeket a termékeket. Ami még használható, azt porciózzuk üvegekbe, kerámiában vagy műanyag dobozokba. Az ételmolyok sajnos áthatolnak a kartondobozokon és a műanyag zacskókon, fóliákon is.

2. Ezután porszívózzuk ki a konyhaszekrényünket. Az összes repedést és sarkot alaposan ki kell tisztítani, mert a lárvák bárhol megbújhatnak. Ezután az összes felületet át kell törölgetni ecetes vízzel, és hajszárítóval mindent alaposan kiszárítani. Az észrevétlenül maradt peték és lárvák nem élik túl a hajszárító melegét.

Az összes repedést és sarkot alaposan ki kell tisztítani, az összes felületet át kell törölgetni ecetes vízzel Forrás: Shutterstock

3. Az ételmolyok elleni küzdelem leghatásosabb fegyverei a feromoncsapdák. Ezek általában kis kartoncsíkok, amiket ragacsos anyag borít, és vonzza a párzásra éhes hímeket. Ha a kártevők rárepülnek, többé nem szabadulnak. Ha feromoncsapda van a konyhánkban, akkor az ablakot tartsuk zárva, hogy a kinti példányokat csábuljanak be..

Így előzhetjük meg, hogy az ételmolyok uralkodjanak a konyhában:

1. Mielőtt a boltban bármit a kosarunkba teszünk, győződjünk meg róla, hogy a csomagolása sértetlen.
2. Azokat az élelmiszereket, amiket szeretnek a molyok, otthon azonnal töltsük át üvegekbe, dobozokba, ne maradjanak az eredeti csomagolásban.
3. A konyhaszekrényeket, fiókokat folyamatosan tisztán kell tartani, mert a csomagolásból kiesett, kifolyt élelmiszerek is odavonzzák a kártevőket.
4. Használhatunk molyriasztókat, levendulát, vagy különböző illatosított termékeket, spray-ket, illóolaj-keverékeket. Ezeknek az illatát nem szeretik a lisztmolyok.

Mennyire veszélyesek valójában a molylepkék?

Maguk a molyok nem veszélyesek az emberre, ám a hálójuk és az ürülékük ártalmas az egészségre. A fertőzött termékek fogyasztása allergiát, bőr- és gyomor-bélrendszeri betegségeket okozhatnak, ezért is fontos, hogy időben kiirtsuk a kártevőket.

Tipp: Ha lisztet, cukrot, hüvelyeseket vásárolunk, akkor a csomagolásával együtt zacskózzuk be a terméket, és helyezzük egy éjszakába a fagyasztóba. A peték, lárvák, amik már esetlegesen bejutottak, a hideg hatására biztosan elpusztulnak.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.