A tradicionális ünnepi ételek magyar bort kívánnak - Segítünk a választásban!

mákos guba karácsony halászlé kacsasült ünnepi ételek magyar bor rántott hal bejgli töltött káposzta
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Minden családnak megvan a saját karácsonyi menüsora, amiben biztos, hogy helyet kap pár tradicionális magyar ünnepi étel is. Ezekhez a fogásokhoz pedig nemes italok dukálnak: kísérjük őket jó minőségű magyar borokkal. Segítünk a választásban!

Halászlé

Ha halas ételekről van szó, a legtöbben rögtön egy könnyű fehérborért nyúlnának. Ám a mi paprikás, fűszeres halászlevünkhöz bátor szívvel választhatunk a vörösborok közül is. A legjobb egy szekszárdi kadarka, de kitűnően illik hozzá egy kékfrankos is, vagy bármilyen siller bor. Ha mégis a fehérnél maradnánk, akkor egy testesebb pannonhalmi vagy móri rizlinget ajánlunk.

A paprikás, fűszeres halászlevünkhöz bátor szívvel választhatunk a vörösborok közül is Forrás: szekszardibor.com

Rántott hal

A rántott pontyszeletekhez már inkább illik a könnyű fehérbor, jól megy ehhez az ételhez egy mátrai cserszegi fűszeres vagy a sárgamuskotály. Ha a köret mellé nem saláta, hanem "nehezebb", például burgonyapüré vagy hagymás tört krumpli, akkor egy könnyedebb vörösbor is remek választás lehet, például egy palack csókaszőlő, ami egy újra felfedezett régi magyar fajta.

Töltött káposzta

A töltött káposzta a halászlé mellett a másik ténylegesen elmaradhatatlan karácsonyi fogás Magyarországon. A hagyományosan disznóhúsból készült paprikás, fűszeres káposzta fehér bort kíván maga mellé. A legjobb választás egy könnyebb balatoni olaszrizling, vagy egy hajós-bajai kövidinka. Ez a két fajta kiegyensúlyozza az étel zsírosságát.

A hagyományosan disznóhúsból készült paprikás, fűszeres káposzta fehér bort kíván maga mellé Forrás: Shutterstock

Kacsasült

A kacsa fehér húsnak számít, legtöbbször rozmaringos, narancsos az ünnepi fűszerezés, de jól áll neki, ha dobunk mellé pár szerel almát vagy birsalmát is. Egy ilyen ételhez tökéletesen illik egy pohár fekete leányka, ha a vöröseket kedveljük. Ha jobban szeretjük a fehérborokat, akkor válasszunk a furmintok vagy a félszáraz borok közül, mint amilyenek a somlói juhfarkak közt is találhatóak, vagy a kunsági borvidékról a generosa.

Mákos guba és diós/mákos bejgli

A guba mindenkinek megy, de a bejgli elkészítése nem egyszerű feladat. Ha jól sikerült, akkor azért, ha pedig nem annyira, akkor azért érdemes leöblíteni egy jó hazai borral. A mák és a dió kesernyés ízét remekül ellensúlyozza egy félédes tokaji sárgamuskotály vagy a hárslevelű. Aki ezeket nem szereti, az kipróbálhat az édességekhez egy fiatal, gyümölcsös vörösbort is.

A mák és a dió kesernyés ízét remekül ellensúlyozza egy félédes tokaji sárgamuskotály vagy a hárslevelű Forrás: Shutterstock

Válasszuk ki idén még nagyobb tudatossággal, alapossággal az alkalomhoz illő magyar bort! Tudj meg minél többet a magyar borokról, fedezd fel a hazai borvidékek titkait, és ismerd meg hazánk borászait! Még több információért látogass el a bor.hu portálra!

Készült a Magyar Turisztikai Ügynökség megbízásából.

Forrás: Magyar Turisztikai Ügynökség

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.