Utánajártunk az ünnepi hagyományoknak: ezért kerül az asztalra hal és lencse

Forrás: Shutterstock -
lencse halászlé ünnepi hagyományok karácsonyi ünnep karácsonyi ételek hagyomány
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Nekünk, magyaroknak rengeteg ünnepi hagyományunk van. Gondoljunk csak arra, hogy Szenteste szinte minden asztalra kerül halászlé, bejgli, és rántott ponty patkó, szilveszterkor pedig malacsültet és lencsét fogyasztunk. Utánajártunk, honnan erednek ezek a hagyományok.

Minden családnak megvan a saját, jól bevált karácsonyi menüsora, amiben biztosan helyet kap néhány tradicionális magyar étel is. Összegyűjtöttünk néhány hagyományos ünnepi fogást, és mindenkit arra biztatunk, süssön-főzzön idén is, a fogások elkészítéséhez pedig használjon minőségi, magyar alapanyagokat!

KARÁCSONY

Halászlé, rántott hal

A mai tradicionális karácsonyi ételeink jó része a 19. századból származik, azt viszont már csak kevesen tudják, honnan ered a hagyomány. Mivel néhány évszázaddal ezelőtt az adventi időszak böjti időszak volt, és a karácsonyi böjt december 24-e éjfélig tartott, az emberek tartózkodtak a húsfélék fogyasztásától, és a zöldségek, gyümölcsök, tésztafélék mellett csak halat ehettek. Ebből következik, hogy a vallásos családok ünnepi főfogásai mindig hallal készültek, illetve a kevésbé vallásosak is előnyben részesítették a halat, ugyanis a halpikkely a hiedelmek szerint sok pénzt ígér. Emellett a hal Krisztus jelképe, gyors mozgása pedig a család lendületes előrehaladását jelképezi az újévre vonatkozóan.

A hal Krisztus jelképe, gyors mozgása pedig a család lendületes előrehaladását jelképezi az újévre vonatkozóan Forrás: Shutterstock

A rántott hal fogyasztása Bécsből ered, de több nemzet menüjében is megtalálható. Az, hogy halászlét, rántott halat, grillezett halat, esetleg harcsapaprikást fogyasztunk Szenteste, csak rajtunk és az ízlésünkön múlik. A halas fogásokhoz érdemes magyar alapanyagot választani.

Töltött káposzta

A töltött káposzta különböző variációi már a XVIII. századtól elterjedtek Magyarországon. A legtöbb ünnepi asztalról a töltött káposzta sem hiányozhat. Több oka van annak, hogy ez az étel ennyire népszerű a karácsonyi időszakban. Mivel az év vége a disznóvágás időszaka, a legtöbb háznál bőséggel van friss hús, kolbász és szalonna. A malac a szerencse szimbóluma, és a hagyomány szerint a bőséget is elhozza azoknak, akik az év végén megeszik. Ha ez nem lenne elég, a téli időszakban különösen fontos a savanyú káposzta vitamintartalma, így egészségügyi szempontból is érdemes káposztát fogyasztani.

A legtöbb ünnepi asztalról a töltött káposzta sem hiányozhat Forrás: Shutterstock

Tájegységenként máshogy készítik a töltött káposztát, egy valami viszont biztos: ez a fogás akár hagyományosan készítve, akár újragondolva, nem hiányozhat az ünnepi asztalról.

Diós, mákos bejgli

Ha a karácsonyi, hagyományos süteményekre gondolunk, rögtön a bejgli jut eszünkbe. A bejglit eredetileg patkó formájúra készítették, ezért sokáig pozsonyi patkónak, vagy pozsonyi kiflinek hívták, hazánkban a 19. század második felében terjedt el. A karácsonyi bejglit megtaláljuk a paraszti hagyományokban is, a diót rontás ellen használták, míg a mák a bőséget, a "sűrű fillért" jelképezte. Emellett a dió a bölcsesség és az erő szimbóluma, tipikus téli táplálék, amely olajával és vitaminjaival erőssé, egészségessé tesz, a mák pedig kiváló vas és folsav forrás: erősíti a körmöket, a hajat, jót tesz a csontoknak, és nyugtató hatása is van. A bejgli tehát elengedhetetlen része az ünnepi menünek, pláne, ha nagymamánk, esetleg dédnagymamánk régi, hagyományos receptje alapján készítjük el.

Ha a karácsonyi, hagyományos süteményekre gondolunk, rögtön a bejgli jut eszünkbe Forrás: Shutterstock

SZILVESZTER


Sült malac és lencse

A szilveszter és Újév talán a leggazdagabb babonákban. Szilveszterkor a hagyományos ételek fogyasztása olyannyira elengedhetetlen, mint a karácsonyi bejgli evés. A lencse, a bab, és bármelyik szemes étel fogyasztása szerencsét hoz, ehhez azonban a lencsének pontban éjfélkor az asztalra kell kerülnie, hogy a szerencse beköszöntsön az új esztendőben.

Hal és baromfi helyett sült malacot kell enni az újév első napján, a disznó ugyanis kitúrja a szerencsét, sőt kunkori farkát meg is lehet markolni, így alaposan „megfoghatjuk" a szerencsénket a következő évre. Ha lehet ilyet mondani, a legszerencsésebb testrészek a köröm, a csülök, a farok és a fül, így a legcélszerűbb egy egészben sült malac elkészítése, amihez tökéletesen illik például a lencse saláta.

Hal és baromfi helyett sült malacot kell enni az újév első napján, a disznó ugyanis kitúrja a szerencsét Forrás: Shutterstock

Használjuk ki az otthon töltött időt, ismerkedjünk meg az ünnepi időszak hagyományaival, és próbáljunk ki olyan dolgokat, amiket eddig vagy nem akartunk, vagy nem volt rá időnk. Szerezzünk be minőségi magyar alapanyagokat a konyhába, és próbáljuk meg idén otthon elkészíteni azokat a tradicionális ételeket ebben az időszakban, amiket eddig csak máshol kóstoltunk!

Készült a Magyar Turisztikai Ügynökség megbízásából.

Forrás: Magyar Turisztikai Ügynökség

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.