Üvegkoporsóban temették el Kozák László Nagy Grófót - különleges tamburáját is mellé helyezték

Fotó: Polyák Attila - Origo -
temetés gyász Kozák László Nagy Grófo szomorúság
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A 48 éves korában elhunyt Grófo temetésén több száz gyászoló vett részt: így vettek végső búcsút a muzsikustól.

Kozák Lászlót a roma hagyományok szerint gráinitból épült kriptába temették kedvenc tárgyaival. A folklór mestere fehér selyembe burkolt üvegkopórsóban fekszik, végső nyughelyére egy négylovas hintó vitte. A három órás temetés alatt végig szólt a cigányzene: a zenész fiai, Kis Grófo és Gyémi szívszaggató dalokkal búcsúztak.

A temetésen részt vett Bódi Guszti, Bódi Margó, Nótár Mary, Gáspár Győző és Galambos Lajos is, utóbbi trombitaszóval búcsúzott Grófótól.

"A ravatalozóba csak a szűk családot és a legközelebbi barátokat engedték be. Megszakadt a szívem, amikor az üvegkoporsóra borulva zokogott Grófo felesége. Olyan békésen feküdt az üvegkoporsóban, mintha csak aludna"

- mesélte Győző.

Gáspár Győző is részt vett Nagy Grófo temetésén. Fotó: Polyák Attila - Origo

Mint kiderült, az elhunyt mellé ételt és italt, valamint különleges tamburáját is elhelyezték, a kripta lezárásakor pedig annyi fehér galambot engedtek a magasba, ahány évet élt Grófo.

"Nézzétek, ott száll fel édesapám lelke az Úrhoz"

– mondta Kis Grófo, míg testvére arra kérte a gyászoló tömeget, kezüket a magasba emelve, imával és dallal engedjék útjára a népművészet mesterét.

Kozák László temetése közel három órán át tartott. Fotó: Polyák Attila - Origo

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.