A 48 éves korában elhunyt Grófo temetésén több száz gyászoló vett részt: így vettek végső búcsút a muzsikustól.

Kozák Lászlót a roma hagyományok szerint gráinitból épült kriptába temették kedvenc tárgyaival. A folklór mestere fehér selyembe burkolt üvegkopórsóban fekszik, végső nyughelyére egy négylovas hintó vitte. A három órás temetés alatt végig szólt a cigányzene: a zenész fiai, Kis Grófo és Gyémi szívszaggató dalokkal búcsúztak.

A temetésen részt vett Bódi Guszti, Bódi Margó, Nótár Mary, Gáspár Győző és Galambos Lajos is, utóbbi trombitaszóval búcsúzott Grófótól.

"A ravatalozóba csak a szűk családot és a legközelebbi barátokat engedték be. Megszakadt a szívem, amikor az üvegkoporsóra borulva zokogott Grófo felesége. Olyan békésen feküdt az üvegkoporsóban, mintha csak aludna"

 - mesélte Győző.

Gáspár Győző is részt vett Nagy Grófo temetésén.Fotó: Polyák Attila - Origo

Mint kiderült, az elhunyt mellé ételt és italt, valamint különleges tamburáját is elhelyezték, a kripta lezárásakor pedig annyi fehér galambot engedtek a magasba, ahány évet élt Grófo.

"Nézzétek, ott száll fel édesapám lelke az Úrhoz"– mondta Kis Grófo, míg testvére arra kérte a gyászoló tömeget, kezüket a magasba emelve, imával és dallal engedjék útjára a népművészet mesterét.

Kozák László temetése közel három órán át tartott.Fotó: Polyák Attila - Origo