Hat zöldség/gyümölcs, hogy egészségesek maradjunk télen

PR cikk
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Ideje átgondolni, miket utasítottunk el gyerekkorunkban!   Elérkezett a tél, amikor sokkal nehezebb olyan ételeket enni, ami friss és egészséges. Főleg ha ragaszkodunk az idény jellegű étkezéshez. Hiszen a föld és a mi szempontunkból is az a legjobb. De egyáltalán nem lehetetlen a dolog, hiszen ilyenkor is bőven van miből válogatni, csak utána kell járni.  Sajnos ezek már nem azok a zöldségek és gyümölcsök amik megteremnek az erkélyünkön, így mindenképpen kíván egy kis bolt- vagy piactúrát a beszerzésük. Lássuk hát, hogy mivel kedveskedhetünk télvíz idején a szervezetünknek.

Citrusfélék tárháza

Forrás: pixabay

Nincs is karácsony narancs és mandarin nélkül. De nem csak ez a kettő gyümölcs a jó választás, még ezeknél is vitamindúsabb a grapefruit, bár kissé fanyar az íze, de nagyon könnyen megszerethető. A C-vitaminban dússáguk vitathatatlan ezeknek a gyümölcsöknek. Nem csak így frissen, de az ünnepi süteményekbe is csodásak, nincs is jobb a karácsonyi asztalon egy citromos piténél. Az ínyencebbek ehetnek pomelót is, izgalmas az íze, és szintén jótékony hatással bír.

Tipp: A narancshéjat fel lehet használni fafelületek ápolásához vagy akár rovarriasztónak (szúnyogriasztónak) is! A Lidl akciós újságban megtaláljuk a citrusféléket most kedvező áron, vásároljunk be nagyobb mennyiséget az ünnepekre, hogy egészséges maradjon a család.

A csodálatos kelfélék

Forrás: pixabay

Az embernek nincsenek kimondottan jó emléki a kelről, ami az iskolai menzákat illeti. Márpedig csodálatos és sokrétű növény. Ráadásul tele van vitaminokkal, rostokban gazdag és antioxidánsokban is bővelkedik. Egy finom rakott kel, rizs helyett bulgurral, hús helyett pedig lencsével, igazán bármelyik étkezésre tökéletes. De itt van még a kelkáposzta rokona a kelbimbó is. Ez sokáig nem volt igazán népszerű hazánkban, de manapság már kezdjük szeretni. Az amerikai filmekben a gyerekek úgy viszonyulnak hozzá, mint nálunk a spenóthoz, pedig valódi finomság. És kitűnő K-vitamin forrás is, amire nagy szükségünk van így télen.

A sokoldalú sárgarépa

Forrás: pixabay

A sárgarépa igazi szuperzöldség, megtanítják már ezt nekünk gyerekkorunkban. Azt nem tudjuk, hogy valóban meg lehet-e tőle tanulni fütyülni, az viszont biztos, hogy őrületes vitaminforrás. A szokásos A-C-E-K vitamin mellett tele van folsavval, cinkkel, vassal, minden jóval. Kismamáknak is nagyon ajánlott, minden benne van, ami a baba növekedéséhez szükséges. És persze nem csak a húslevesbe főzve ehetjük, nagyon sok izgalmasabbnál izgalmasabb elkészítési módja van. Csinálhatunk belőle finom italt is, de sütve kis vajjal igazán isteni. Próbáljuk ki sokféleképpen, nem bánjuk meg!

Tudtuk-e, hogy érdemes vékonyan hámozni a répát, mert a külső héj alatti háncsszövetben találhatók értékes tápanyagok? "Nyersen hasznos tápanyagainak, többek között a béta-karotinnak is mindössze a negyede hasznosul. Hő (azaz főzés vagy sütés) hatására azonban megnyílnak a vastag sejtfalak, és hozzáférhetővé válik a hasznos anyagok jelentős része." (Házipatika.com)

A feltűnő lila káposzta

Forrás: pixabay

Már ahogy leírjuk a zöldség nevét, érezni az illatát ahogy párolódik a köménnyel és az almával. Nem csak a színe, az íze is fantasztikus, elengedhetetlen velejárója a téli menüknek. Az ünnepi asztalra is nagyon jó választás a pulykasült mellé egy kis fűszeres párolt káposzta. A nosalty oldalán jobbnál-jobb párolt káposzta recepteket találhatunk, úgy mint a vörösboros vagy a karamellás vagy az aszalt szilvás lila káposzta. Kísérletezzünk bátran, hiszen egészséges és izgalmas étel.

Zöldek, amiket régen utáltunk

Forrás: pixabay

Itt az ideje szót ejteni a spenótról és a sóskáról. Vannak akik felnőtt korukra is megingathatatlanul ragaszkodnak berögződésükhoz, hogy nem „ehetők" ezek a remek zöldségek, pedig határozottan állíthatjuk, megfelelően elkészítve igenis csodásak. A spenót tele van folsavval és vassal, ami ilyenkor télen, amikor sokkal fáradtabbnak érezzük magunkat, energetizál. A sóska pedig immunerősítő hatásáról ismert. A spenót manapság a gasztronómiai forradalom része lett, szerencsére egyre több mindenben használják, a péksüteményektől kezdve a salátákig. De az biztos, hogy fokhagymával párosítva bármilyen formában felülmúlhatatlan. Nem véletlen, hogy Popeye is ebből nyerte az erejét.

Tipp: készítsünk spenótos smoothiet! Egy darab megpucolt avokádó, egy nagy bögre spenót és fél liter tej mellé ízlés szerint adjunk egy kis mézet. Pár pillanat turmixolás után máris más formában és ízben fogyaszthatjuk a spenótot.

A téli étkek sztárja, a sütőtök

Forrás: pixabay

Ezt a remek gyümölcsöt nem is kéne bemutatni. Az ember ha megérzi a sütőtök illatát, máris a téli hideg estékre, és a kandallóban ropogó tűzre gondol. Azonban nem csak finom, de rengeteg jótékony hatása is van, már a népgyógyászatban is ismert volt a gyulladáscsökkentő hatása. Fogyaszthatjuk sütve, fűszeresen vagy édesen is, de fantasztikus leves is készíthető belőle

Amint láthatjuk, télen sem kell szűkölködünk vitamindús alapanyagokban. És ez a lista még nagyon sokáig bővíthető lenne. Merjünk ilyenkor is kísérletezni, vegyítsük az egyes alapanyagokat, legyünk kreatívak. Minden nap együnk valami jótékony hatású téli zöldséget vagy gyümölcsöt, így könnyebben ellen fogunk állni az ilyenkor ránk leselkedő vírusoknak.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.