Ezeket ne hagyd az év utolsó napjára - teendők, amiket ne végezz el szilveszter napján

óév teendő házimunka Újév
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Bizonyára sokan vannak azok, akik az újévre semmilyen házimunkát sem hagynak és friss, tiszta otthonnal várják a következő évet. Vannak azonban olyan teendők, amiket az óév utolsó napján semmiképp sem szabad elvégezni. Összegyűjtöttük, melyek ezek. 

A legtöbb háziasszony szereti gondosan kitakarítani a házat az újévre. Tudtad azonban, hogy a mosást, szemét levitelt és a takarítást is ajánlatos december 30-ig elvégezni? Szilveszter napján ugyanis tilos a fent említett házimunkákkal foglalkozni.

Ezeket semmiképp se tegyük az óév utolsó napján:

  • Ne mossunk az óév utolsó napján, mert a babona szerint az valakinek a halálát okozhatja
  • A szemetet is december 30-ig vigyük ki a házból, szilveszter napján ugyanis, ha kidobjuk a szemetet, akkor azzal együtt a szerencsénket is kidobjuk az otthonunkból.
  • A ház körüli sepregetést se hagyjuk az év utolsó napjára, mert a mondás szerint, ha szilveszterkor sepregetünk, kiseperjük a szerencsénket az újévből.
  • A vasalást se hagyjuk az utolsó napja, mert ez a tevékenység kilapítja a szerencsénket.
  • Az óév utolsó napján ne költsünk túl sokat, mert az újévben folyamatos kiadások várnak majd ránk.
  • Ezen a napon ne adjunk kölcsön senkinek és ne is kérjünk kölcsön senkitől, mert ezzel elszállhat a hasznunk az újévben.
  • Szilveszter napján ne együnk meg minden ételt, ami a hűtőben van - ha üres éléskamrával indítjuk az újévet, egész évben üres lesz a hűtőnk.
Ha szilveszterkor sepregetünk, kiseperjük a szerencsénket az újévből Forrás: Shutterstock

Ezeket tegyük az óév utolsó napján:

  • A konyhában lévő félig üres ételtartókat töltsük tele - ha így teszünk, egész évben bőségesen lesz mit ennünk és még a szerencsénket is meghozhatja.
  • Ha vannak olyan dolgok, amiket szívesen hátra hagynál az óévben és nem vinnéd magaddal a jövő évre, egyszerűen csak égesd el: vegyél egy cserép edényt, apró cetlikre írd fel az óévben számodra zavaró dolgokat, címszavakban. Gyűrd össze, majd egyszerűen csak égesd el őket. Ez a rituálé a lelket is megkönnyíti.

Népszokások szilveszter napján:

  • A népszokások szerint szilveszter estéjén kiderülhet, ki lesz a hajadon lányok férje: házilag kell gombócokat készíteni, aminek a belsejébe cetlin el kell rejteni férfineveket. Amelyik gombóc feljön a víz tetejére kifőzés közben, az lesz a hajadon lány leendő férjének neve.
  • Éjfélkor a szerelmeseknek mézzel kell bekenniük a szájukat, mert ha ilyen édesen váltanak csókot, akkor hosszú, szerelmes kapcsolatuk lesz.
  • Szilveszter napján ássunk el egy érmét, amit újév napján ássunk is ki. Ha így teszünk, egész évben tele leszünk kincsekkel.
Éjfélkor a szerelmeseknek mézzel kell bekenniük a szájukat, mert ha ilyen édesen váltanak csókot, akkor hosszú, szerelmes kapcsolatuk lesz Forrás: Shutterstock

Népszokások újév napján:

  • Újév napján együnk malacot, mert a malac az orrával előre túrja a földet, így előtúrja a szerencsénket. Csirkét azonban semmiképp se együnk, mert az elkaparja a szerencsénket.
  • Újév első napján ne vigyünk ki semmit a házból, mert a hagyományok szerint azzal elszáll a hasznunk.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.